07/14/11 15:50
(http://www.klassa.bg/)

Стартира лятна академия за деца в риск

Лятна театрална академия за деца в риск стартира на 16 юли за девети път в с. Широка лъка в Родопите. Ежегодно тя предлага програма от миниум 6 творчески ателиета по театър, танц, музика, кукли, маски, бойни изкуства, йога и др., чрез които запознава децата с приказния свят на далечни древни традиции и култури. Тази практика провокира сред децата лекота в разбирането и приемането на различни културни модели, разширява границите на познанието. Артисти от България, Холандия и Америка, ученици от гимназия “Нова” в град Хага ще превърнат Широка лъка в театрална сцена, изпълнена с детски представления, приказна феерия, танци и хора. На 18 юли проектът ще финализира сателитната програма с деца от Дом за настаняване от семеен тип в Смолян, с видеопрезентация в Младежкия културен център.
Темата на тазгодишното издание на академията е китайски легенди и приказки. Финалният спектакъл, представящ различни китайски истории и приказки, е дело на режисьорката Елена Панайотова, която е ръководител на проекта и основател на академията. Със старта на празниците отваря врати и местното читалище, което бе напълно оборудвано като театрална сцена за нуждите на проекта. Ателиетата за деца са: „Музика“, „Танци“, „Кукли“, „Маски“, „Приказна работилница“, „Кино работилница“, „Йога“ и „Бойни изкуства“. Тази година те ще бъдат водени от млади опитни професионалисти – сред тях е любимката на децата Мая Бежанска. За първи път стартира и Лятна театрална академия за възрастни с 10-дневно ателие “Маска, персонаж, театрални игри” (7-17 юли), на което ще бъде представен методът на френския театрален педагог Жак Льокок. Водещ ще бъде холандската актриса Соня Евалд, дългогодишен преподавател по маски и основател на Театрална компания “Мимекри” в Холандия.
Проектът „ Девета лятна театрална академия за деца в риск, 2011 г.“ бе селекциониран от Райфайзенбанк за втората дарителска кампания „Избери, за да помогнеш” и бе определен като една от значимите и актуални български каузи в областта на образованието и културата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване