07/09/12 13:22
(http://www.klassa.bg/)

В Широка лъка: Лятна театрална академия за деца в риск

За десети пореден път в Родопите, в с. Широка лъка, Фондация за култура “Ден Гри” в партньорство с   Дом за деца “Катя Ванчева”, с . Широка лъка, основно училище “Н. Й. Вапцаров”, с. Широка лъка, и Университет за изкуства в Утрехт, Холандия, се провежда Лятна театрална академия за деца в риск. Това се случва от 25 юни до 15 юли 2012 г., като в годината на своя първи кръгъл юбилей, след завладяващите феерии по мотиви на японски, индийски, тибетски и китайски  приказки, Десетата Лятна театрална академия за деца в риск 2012 г. отново ще предложи на децата темата за приказния свят и митология на Древен Египет и Северна Африка. В пет творчески ателиета - „Танцови игри“, „Музикални игри“‚ „Игри с маски“, „Игри с кукли“, „Приказна работилница“, и две тренингови  ателиета по йога и бойни изкуства  с тях ще се срещнат около 30 млади артисти от България, Германия, Дания. Десетото издание ще включи деца от четири дома и ще въвлече местните преподаватели и възпитатели в творческия процес. Проектът ще включва от 60 до 70 деца на възраст между 6 и 16 години от Дом за деца “Катя Ванчева” в с. Широка лъка,  Дом за деца “Олга Скобелева”, гр. Пловдив, Дом за деца “Асен Златаров”, гр. Хасково, деца от ОУ “Н. Й. Вапцаров”, с. Широка лъка, гости от ОУ “Марин Дринов”, гр. Панагюрище, деца от Дом за настаняване от семеен тип, гр. Смолян, и други участници във финалния ден на проекта. Артистите, водещи на ателиетата по танцови игри, под вещото ръководство на хореографката Вероника Петрова, след като предварително са се запознали в детайли с културните традиции на Древен Египет, заедно с децата ще  подготвят колоритен и динамичен спектакъл, който ще смеси стиловете на древните африканци със съвременните египетски ритми. През трите седмици на лятното училище децата ще заучават и импровизират ритми върху автентични барабани и тарамбуки благодарение на творческия екип на ателие “Музикални игри”, воден от перкусиониста Тома Бранкованов. Маските ще се изработват под зоркото око на Йенс Якоб (Дания) и Дороти де Пласе (Германия), водеща на програмата за младежи в театър „Талия“, Хамбург, Германия. Ателиeтата по йога и бойни изкуства ще се водят от специалистите Мартин Маринов и Ива Николова. Ателие по фотография ще предложи Мария Ангелова. Ателие “Приказна работилница” за изработване на оригинални декори и костюми ще се води от Анна Кирилова и художника Тихомир Трифонов. Ателие “Игри с кукли” ще се води от Росица Казакова и Мая Бежанска.
    За отпразнуване на 10-годишнината ще пристигнат деца в Широка лъка още на 12 юли, за да участват в тридневната програма от ателиета по керамика, рисуване, фотография, тай чи, театър лабиринт и още изненади, състоящи се от представления, игри и детски филми. От 12 до 14 юли селото ще се превърне в театрална сцена, която ще се изпълни с детски представления, приказна феерия, танци и хора. На 14 юли, събота, гостите ще могат да посетят световен приказен базар, който ще предлага купища изненади от древни култури и страни, през които е преминал проектът през последните 10 години.

    Като паралелна програма от 4 до 13 юли в гр. Смолян ще се проведе “Работилница за разказване на истории” за младежи от местния Център за настаняване от семеен тип, както и други деца гости от Кърджали, Гоце Делчев, Пловдив.  Програмата им ще завърши с театрална демонстрация лабиринт в конака в Смолян на 13 юли. Ателието ще се води от водещата куклена режисьорка Катя Петрова, сценографа Петър Митев и актрисата Маргарита Петрова.

Проектът има пълната подкрепа на  община Смолян  и в годините  успя да се утвърди като  ежегодна проява и като резултат от устойчивостта му се постигна подобряване на социалния микроклимат в региона и намаляване на  обществената отрицателна нагласа.  В дългосрочен план фондация “Ден Гри ” и местните образователни и социални институти  се надяват да създадат национален център за работа с деца в риск в с. Широка лъка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване