07/17/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Има ли граници за държавния дълг на САЩ?

Интензивната размяна на реплики относно лимита на държавния дълг даде да се разбере, че това не са толкова преговори за бюджета, а по-голям сблъсък между двете най-големи партии в САЩ относно размера и ролята на правителството, пише “Ню Йорк таймс”. Онова, което прави “неуловима” тази голяма двупартийна сделка не са числата в бюджета, по които може да бъде постигнат компромис, а по-скоро принципите на двете страни, които не позволяват преодоляване на различията.

Президентът Обама иска снижаване на дефицита, включително повишаване на данъците за по-богатите американци и корпорациите. Републиканците в Конгреса, подтиквани от група млади законодатели, искат значително по-малко правителство, ограничено от по-ниски данъци, пише вестникът.

Но според “Ню Йорк таймс” на фона на бюджетната драма между Белия дом и републиканците в Конгреса има и друга драма вътре в редиците на Републиканската партия, която показва идеологическа и поколенческа пропаст. От едната страна са по-старите консерватори като двамата лидери - председателят на Камарата Джон Бейнър и лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, които помнят бюджетните битки и пречките, издигани от републиканците през 90-те години, и искат някакво споразумение.

От другата страна са гордите и безкомпромисни по-млади законодатели, мнозина от които симпатизанти на Чаеното парти, чиито редици се сгъстиха от победите на републиканците след частичните избори, пише нюйоркският всекидневник.

В коментар “Спрете цикъла харчене-заеми” вестник “Вашингтон пост” се изказва положително за подписка, която призовава за орязване на разходите и съставянето на балансиран бюджет. Авторите на коментара посочват, че те заедно с десетки губернатори, сенатори, членове на Камарата на представителите, кандидати за Белия дом и Конгреса десетки хиляди граждани също са се присъединили към подписката.

Документът констатира, че повишаването на тавана на федералния дълг без промяна в данъчните закони е пагубно за Америка. Условията, при които може да бъде повишен лимитът за държавния дълг, са три: значително орязване на разходите, налагане на лимити за разходите, за да бъде изведена страната на пътя на балансирания бюджет и поправка в конституцията относно балансирания бюджет. Този поправка трябва да включва изискването всички промени в данъците да стават с квалифицирано мнозинство от Конгреса.

По същество исканията на подписката - пише “Вашингтон пост”- отразяват факта, че едно ново временно оправяне на бюджетните злочестини изобщо не е оправяне. Време е да накараме федералното правителство да започне да се държи по разумните стандарти, които действат в повечето щати, например в Южна Каролина и Тексас.

Също като повечето фирми и семейства, държавите разполагат с ограничено количество пари на ръка, с които трябва за изграждат балансирани бюджети и когато времената са тежки, държавите трябва да имат приоритети, да правят жертви и да съобразят как най-добре да осигурят необходимата помощ на гражданите, припомня вашингтонският всекидневник.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване