07/18/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Франкът с рекорд спрямо еврото и долара

Еврото се понижи до рекордно ниска стойност спрямо швейцарския франк и достигна до почти едноседмично дъно спрямо долара. Причина за рязкото понижаване на единната валута е несигурността около следващата среща на европейските лидери и по-конкретно заради липсата на решение относно дълговата криза на Стария континент, съобщи “Блумбърг”.
Франкът достигна най-високото си ниво, откакто съществува спрямо долара, след като пазарните участници започнаха да търсят безопасност. Масло в огъня наля и президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който за пореден път повтори несъгласието си за всякакъв вид преструктуриране на гръцкия дълг. През търговския ден йената се покачи срещу повечето от основните си конкуренти, а златото скочи до нов връх.
“Има много голяма несигурност около новия спасителен план за Гърция”, коментира Василий Серебриаков, валутен стратег на Wells Fargo & Co. в Ню Йорк.
През търговската сесия еврото спадна с 1% до $ 1.4014, най-големият спад в рамките на деня от 12 юли насам. Единната валута отстъпи с 0.7% до 111.19 йени и отслабна с 0.4% до 1.1497 швейцарски франка, след като достигна рекордно ниско ниво от 1.1374. Франкът се понижи с 0.3% спрямо долара до 81.75 сантима, след като по-рано вчера се търгуваше на ниво от 80.33 или най-силното му ниво в историята.
Шведската крона се понижи спрямо всичките си конкуренти, посочиха от “Блумбърг”. Причина за понижението са спекулациите, че дълговата криза ще доведе до забавяне на растежа на страната и ще намали перспективите на централната банка за бъдещо увеличаване на основния лихвен процент. Кроната отслабна с 0.7% до 9.2470 за евро и отстъпи с 1.4% до 6.5806 за долар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване