07/19/11 04:43
(http://radiomilena.com/)

Българите четат романи, но предпочитат да гледат сапунени сериали

Четящите българи предпочитат художествената литература, основно романите. Мъже и жени еднакво посягат към историческата проза, но сапунените сериали изместиха любовните романи от ежедневието на дамите. Най-често обаче те четат списания и криминални романи. Това сочат данни на проучване на Асоциация „Българска книга“, пише вестник „Дума“, цитиран от Агенция Кросс.
Като цяло силният пол предпочита нехудожествена литература, казва зам.-председателят на асоциацията Иванка Ванчева. Мъжете са склонни също така да търсят исторически изследвания, политологични анализи и популярна наука. Според Ванчева обнадеждаващ е фактът, че четящите проявяват все по-голям интерес към съвременната проза. На пазара се търсят различни автори от „екзотични“ държави. Като цяло българите не четат много разкази, комиксите все още не са намерили почва у нас, поезията се издава в твърде ограничени тиражи.
Едни от най-популярните са детските книжки, казва Ванчева. Нейната позиция обаче е, че българинът не обича да експериментира и се придържа към авторите, които е чел в детството си. Книги за деца купуват най-често бабите, а не родителите. За българските творци място на пазара има, но читателите търсят строго определени имена.
Тревожно е според Ванчева, че в доста райони броят на четящите хора все повече намалява. Изложения на книги се правят само в няколко големи градове, това може да се промени, смята издателката.
Освен кризата, големият проблем на издателите са пиратските сайтове, добавя Ванчева. Размерът на ДДС за книгите също смущава бранша. АБК продължава да настоява пред финансовото министерство данъкът да бъде намален от 20 на 5 процента. Според издателите такава стъпка ще улесни много най-вече читателите, тъй като книгите ще станат по-достъпни.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване