07/19/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Кандидатстваме по програмата за саниране от 1 март догодина

От 1 март следващата година ще се приемат кандидатури на многофамилни сгради за саниране по специална програма, съобщи вчера Екатерина Захариева, зам.-министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Няма ограничения във възрастта на сградите, за които могат да подават документи за участие. Средствата, които се отпускат по оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР) за саниране в този програмен период, са 63 млн. лв. От тях 50 млн. лв. ще бъдат директна субсидия, а останалите 13 млн. лв. ще се използват за гаранционен фонд. Парите, с които гражданите ще се подпомагат, са 50 на сто от цялата необходима сума за санирането на един апартамент.
„Само за нас, и то само за тези пилотни проекти, грантът, който ЕК отпуска, е толкова голям, за следващия период очаквам той да е около 30%“, коментира регионалният министър Росен Плевнелиев.
Ведомството ще отдели средства за проджект мениджъри, конструкторно обследване и енергийни одити на жилищата. „След преговори с Европейската комисия постигнахме споразумения тези пари да бъдат признати за допустими разходи, затова няма да се искат от гражданите“, обясни министърът. Финансиране ще получат първите подадени проекти, защото средствата са ограничени. Документите се предават в дирекция „Жилищна политика“ към регионалното министерство, която беше създадена специално за тази програма и е бенефициент по нея. Предложенията, които не получат пари сега, остават за следващия период на ОПРР. „Има вероятност парите за енергийна ефективност да се насочат в отделен еврофонд“, каза още Плевнелиев.
„Проджект мениджърите ще бъдат избирани с обществени поръчки, като се предвижда да работят в 6 различните региона на страната“, уточни Захариева. По думите й такава процедура се подготвя и за фирмите и експертите, които ще извършват конструкторно обследване и енергийни одити. Плановете предвиждат консултантите да помагат и при изготвянето на тръжните документи, и при кандидатстването. Колко ще струва санирането и какво точно трябва да се направи на сградата, ще става ясно след тези обследвания. „Мярката е за енергийна ефективност, а не по проект „Красива България“, коментира Захариева.
Според досегашната статистика санирането може да доведе до оптимизация на сметките с около 40 на сто. Проучване, направено сред 1052 семейства, сочи, че разходите им са паднали с 1220 лв. на година, след като са обновили жилищата си. Освен това се повишава и пазарната им стойност. В момента с Националното сдружение на общините се обсъжда как може да се постигнат данъчни облекчения за реновираните сгради.
Министерството на регионалното развитие ще избере банковите институции, които ще отпускат безлихвени кредити на хората, които не могат да осигурят парите за съфинансиране. „Условието, което ще имаме към тях, ще е да осигурят поне 7 млн. лв., които ще се прибавят към 13-те млн., които ние отделяме за гаранционен фонд“, съобщи Лиляна Павлова, зам.-министър на МРРБ. Тя обясни, че ако банките, които бъдат избрани, не могат да отпуснат кредит, ще станат гарант пред други институции, които да го дадат.
В България има около 18 700 многофамилни сгради, които се нуждаят от обновяване, за да спестяват енергия, сочат данните на МРРБ. Това са общо 720 000 жилища, в които живеят 2,7 млн. българи. Оценките показват, че обновяването им би струвало между 6 и 10 млрд. евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване