03/14/12 18:07
(http://www.klassa.bg/)

Започват да приемат заявления по програмата за саниране

До лятото ще може да се кандидатства по програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради, каза Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие, при откриването на международното изложение „Българска строителна седмица“. Заявления за интерес към програмата могат да подават регистрираните сдружения на собствениците в имоти - етажна собственост. За повишаване на енергийната ефективност на жилищата се отпускат 63 млн. лева по Оперативна програма „Регионално развитие“ за този програмен период до края на 2013 година.
Фактическото изпълнение на проектите няма да започне до началото на зимата, когато свършва строителният сезон. Нанков обясни, че строителството няма да съвпадне по време с подаването на документи от сдруженията, защото от подаването на заявленията за интерес до началото на строително-монтажните и ремонтните дейности има и други дейности, които са свързани с набавянето на необходимата техническа документация. Преди да започне изпълнението, трябва да бъдат изготвени енергийните обследвания, конструктивните становища за състоянието на сградите и инвестиционните проекти. Разходите за всички тези анализи се покриват изцяло с европейски средства. Така за сметка на собствениците ще е съфинансирането с 50 на сто от стойността на конкретни строително-ремонтни дейности и за инвестиционно проектиране.
В момента се работи по избора на звено, което ще подпомага в дейността по схемата на програмата дирекция „Жилищна политика“ на министерството. На 31 януари беше подадена апликационната форма на програмата за саниране от дирекцията пред управляващия орган на програмата. „Очакваме до месец проектът и апликационната форма да бъдат одобрени“, заяви Нанков.
Предстои мащабна информационна кампания, която да обяснява за възможностите за кандидатстване, реда и конкретните етапи. Тя ще се реализира с помощта на регионалните проектни мениджъри. В момента се провежда процедура за избор на седемте мениджъри. Нанков обясни, че сред причините за забавянето може да са евентуални обжалвания на избора на проектни мениджъри. За първи път тази година министерството на регионалното развитие има собствен щанд на международното изложение. Там може да се получи както пълна информация за възможностите за кандидатстване по програмата, така и да се види макет, показващ фактическите дейности, които могат да получат финансиране.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване