07/19/11 17:25
(http://www.klassa.bg/)

Лагард трябва да разчупи традицията и да покаже твърда ръка

Мъжете са от Марс, но МВФ е от Венера, или поне би трябвало да е. Това бе посланието, което новият ръководител на фонда Кристин Лагард отправи по време на кампанията си за поста. „Ако бъда избрана за управителен директор, заяви тогава Лагард, ще отстоявам женското начало, без задължителния чифт панталони и определено с по-малко тестостерон в сравнение с мнозина от присъстващите тук днес.“
Лагард визираше не само злочестия си предшественик Доминик Строс-Кан, но и склонността на финансовите лидери по света към разпри. Тя определя взаимното зачитане на държавите като жизнено необходимо.
По тази точка определено бърка. В поведението на МВФ има твърде много от женската и твърде малко от мъжката природа. Така е още от създаването му преди точно 77 години на конференция в Белите планини на Ню Хемпшир.
През юли 1944 г. светът бе под господството на Марс. Докато пратеници от над 40 нации се настаняваха в курорта Mount Washington в Бретън Уудс, 15 000 лековъоръжени датчани се бореха самоотвержено с нацистките танкове по улиците на Копенхаген.
Институциите, създадени през въпросната година (Международният валутен фонд, Световната банка и следвоенният Златен стандарт), нямаха за единствена цел внасянето на ред в глобалната парична система. Замислени бяха също като възпиращ механизъм за агресивните импулси на човечеството. Американският президент Франклин Делано Рузвелт писа, че страните „трябва да си сътрудничат в мирно време така, както са го правили по време на война“.
Венера бе богинята – покровителка на конференцията. Участниците разбраха посланието – първо е тийм билдингът, а после – подробностите. Парите бяха поставени в услуга на мира, а не обратното.
Тази постановка направи създадените институции уязвими. Някои наблюдатели бяха очаквали свободната търговия да е сред основните теми на конференцията, но останаха разочаровани. Страните бяха на мнение, че въвеждането на Златен стандарт, според който вложителите могат да изтеглят ценния метал от банките си при най-беглия намек за беда, ще означава ползотворна за растежа гарантирана фискална дисциплина. Само че участниците в Бретън Уудс се опасяваха, че вложителите могат да дестабилизират някоя страна, като изтеглят внезапно всичкото злато.
И така те предпочетоха режим, според който единствено държави, не и отделни лица, имат правото да искат злато от банките. В краткосрочен план това решение предпази по-слабите страни от пазара. Но пък позволи на правителствата да се самозалъгват за бюджетните или валутните си проблеми, което само забави и направи по-тежък деня на разплатата.
Делегатите създадоха и институция, която да отпуска заеми на изпадналите в криза нации. Става въпрос, разбира се, за МВФ. Фондът ще осигурява на страните „пространство да дишат“ чрез краткосрочни заеми и ще дава препоръки за политиката, заяви тогава Джон Мейнард Кейнс.
Един от критиците на мантрата „сътрудничеството над всичко“ е Хенри Хазлит, редактор във в. „Ню Йорк таймс“. Бретън Уудс не донесе типа взаимодействие, което освобождава отделните хора, като споразумението за свободна търговия например, отбелязва той. Вместо това обикновеният човек бе забравен някъде в цялото начинание и системата се превърна „основно в сътрудничество между правителствата“. Без сигурността на истинския златен стандарт паричната политика на националните кабинети или международните власти ще стане опасно самоволна, прогнозира той. Полагането на усилия за сътрудничество, без едновременно с това да бъдат насърчавани свободните пазари, е прекален поклон към Венера.
Конференцията пренебрегва мнението на Хазлит. Кейнс, който предпочита сътрудничеството и инфлацията пред дефлацията, става звездата на събитието. При заключителното заседание той заявява, че единствено взаимното зачитане между нациите е в състояние да предотврати кошмари като Втората световна война.
Някои разглеждат последвалите 50 години като триумф на Кейнс и Венера. Западът, влюбен в себе си и в МВФ, остана едно цяло. Фондът се прескачаше от криза на криза и съветваше страни с финансови проблеми. С течение на десетилетията Западът изтощи Съветския съюз и го надви.
Институциите от Бретън Уудс обаче нанесоха и щети. Детайлите, чието уточняване от учтивост бе оставено за по-късно, изведнъж се оказаха важни. Всъщност липсата им пося слабост и раздори.
Без ясно очертана политика, която да следва, МВФ имаше възможност да изписва каквито лекове сметне за необходими в замяна на извънредните кредити. Понякога изискваният от фонда режим бе твърде близък до социализма за вкуса на съответното правителство. Друг път страните намираха режима за прекалено приятелски към свободните пазари.
Специалистите на фонда правеха предписанията си тайно и така огорчените политици трябваше сами да съобщават на електората си за вдигането на данъците, девалвацията на парите им или забраната върху вноса, които фондът изисква. В Азия и особено в Близкия изток жителите бяха настроени негативно от навика на МВФ да подкрепя местните режими в името на запазването на стабилността.
Европейското парично обединение бе създадено в духа на Бретън Уудс. Приемането на Гърция в еврозоната е пример за поставяне на сътрудничеството над всичко останало. Европейските власти пропуснаха да забележат, че Атина следва друга традиция от Бретън Уудс – манипулирането на данни.
Ето защо един горещ, но честен международен дебат върху бъдещето на еврото (но дебат, който да доведе до създаване на по-ясни критерии за бъдещите спасителни намеси на МВФ) е много по-важен от изтъкването на извънредната ситуация и създаването на единен фронт, както прави Лагард. МВФ не може да си позволи да спасява на всяка цена.
Новият му ръководител е напълно способен да поведе подобна дискусия. Лагард е силен и изкусен оратор, който сключваше сделки и пишеше правила като финансов министър на Франция, а и в по-ранното си поприще на международната юридическа сцена. Не бива обаче да забравя, че едно строго, но трайно споразумение ще формира много по-силна връзка между държавите в дългосрочен план, отколкото самоцелното преследване на сътрудничество някога би могло.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване