07/19/11 22:54
(http://e-vestnik.bg/)

Я, мафията били Васил Божков - Черепа, Баретата, Батков, Пилето. А защо не ги закачат?

Президентът Първанов, главният редактор на в. “Труд” Тошо Тошев и Васил Божков. Снимка: Булфото

Според секретна грама на американското посолство в София до Вашингтон, разсекретена в сайта “Биволъ” и Уикилийкс, основните фигури на организираната престъпност в България към края на 2009 г., са:

Васил Божков-Черепа, братята Маргини, братя Галеви, Златко Баретата, Тодор Батков, Пилето, Данчо Пръча.

Срещу братя Галеви отдавна текат разследвания, още от предишното правителство, най-накрая неотдавна съдът ги осъди, те ще обжалват със сигурност. Златко Баретата също беше арестуван при предишното правителство и пуснат неотдавна.
За останалите, като Васил Божков - Черепа и Тодор Батков, сегашните на власт не издумват нито дума. Получава се едно разминаване – според американските доклади Божков е основният мафиот, а според българското правителство е почтен бизнесмен, който печели търгове и строи магистрали и излага на официална изложба антиките си в Националния исторически музей, с много похвали и адмирации от неговия директор и за кратко министър Божидар Димитров. А на откриването на изложбата му с антики присъства зам.-министър и спецове по борба с иманярството.

В e-vestnik от години пишем (виж тук), че Васил Божков – Черепа е най-малкото съмнителен бизнесмен, а никой не го проверява, не го разпитва и т. н. (виж например тук и тук). Давали сме примери основно с нахалното му колекциониране на антики, което на практика представлява изкупуване на продукцията от иманяри. Той нагло сам си призна това в интервю.

И години наред, правителство след правителство, Божков трупа антики, прави официални изложби, а никой не го разпитва дори. Същевременно полицията тараши дребни събирачи на монети и ги изкарва престъпници.
По-голяма институционализирана наглост не може да се измисли.

И ето, идва момент от чужбина да дойде директна оценка, че Божков е мафиот.
А сегашните не го закачат. Като дойдоха на власт, те представиха пред България версията, че Алексей Петров е Октопода, главата на мафията и т. н. Дай Боже да го осъдят, ако има защо. Но повече прилича на някаква разправия между бивши авери, каквито са били Борисов и Алексей Петров. Защо мълчат за останалите екземпляри от зоопарка България?

В деня, в който сайта “Биволъ” пусна грамата, в която Божков е посочен като мафиот №1, във вестник “Всеки ден” излезе цяла страница, в която обяснява, че колекцията му е законна, а контрабандистите на антики са едни други, които ченгетата от ДС от 20 години наред се опитват да изкарат главни мафиоти.

Ето какво пише за Васил Божков Черепа в грамата на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джон Ордуей, ноември 2009 г:

“Засекретена от CDA Джон Ордуей по причини 1.4 (b) и .

(C) Общ преглед: …Българските мафиотски босове, които са по-известни с прякорите си – Черепа, Големия Маргин и Баретата, се смятаха за недосегаеми при предишните правителства. Предаването им на правосъдието би било съществена победа за новото правителство и демонстрация, както пред скептичната Европейска комисия, така и пред българското общество, която би означавала, че дните на безнаказаност са минало.

Българската организирана престъпност е особено активна в международното пране на пари, в трафика на наркотици и трафика на хора, във фалшификациите и поръчковите убийства. От 134 такива убийства, които посолството следи от 1993 г. насам, 73% не стигнаха по-далеч от полицейското разследване. Има само няколко ареста и още по-малко осъдителни присъди. (Ref A).

Черепа ———

(C) Най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа. Божков основа първата си компания през 1990 г., преди да създаде настоящия си бизнес NOVE HOLDING, който включва над 30 компании и филиали. Богатството на Божков се изчислява на 1.5 милиарда щатски долара – той е един от най-богатите хора ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване