07/21/11 16:18
(http://www.klassa.bg/)

Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното: С 10% ще е по-голям износът на вино през 2011 година

- Г-н Коев, напоследък зачестиха проверките, включително и на ваши инспектори по черноморските курорти. В същото време се появява информация, че срещу стотинки може да се изпие чаша алкохол, което най-малкото означава, че питието е менте.
- За твърдия алкохол не мога да говоря, защото не е обект на нашия контрол. Ние проверяваме вината и ликьорите, които се предлагат в магазините и заведенията, и по системата „ол инклузив“ на хотелите. И в момента нашите екипи заедно с представители на Комисията за защита на потребителите работят там.

- Защо точно към хотелите, които предлагат офертите „ол инклузив“, се насочихте?
- Защото преди да започне туристическият сезон, получихме доста сигнали от винарите, че хотелиерите настояват много евтино да купуват продукцията. Хотелиерите пък твърдяха, че идват туристи с малки възможности и пакетът трябва да е на по-ниски цени. Още тогава бях категорично против, защото не бива да се налагат цени, които влияят на качеството. Затова и започнахме да проверяваме какво точно се предлага, какъв е произходът на вината и така по веригата да стигнем производителя, за да разберем какво точно се влага в този продукт.

- Коя е подозрително ниската цена на бутилка вино?
- Естествено, че 50 ст. за чаша вино е подозрителна цена и общо взето такива неща виждахме в началото на сезона. Ако винопроизводители предлагат на подобни нива, тогава има проблем, защото много добре се знае колко струва гроздето и от какви количества се прави виното. Няма как да влияем на ценообразуването, но такива ниски цени са подозрителни. Ходите по магазините и виждате какви са цените. Според възможностите си някой купува бутилката за 2 лв., друг – за 5 лв., трети – за 20 лв.

- Може ли вече да съобщите за установени големи нарушители и какви са глобите за предлагане на некачествено вино или за продукт с неизяснен произход?
- Имахме съвместни проверки с Икономическа полиция, с НАП и са установени нарушителите. Няма обаче нарушения, при които да са открити продукти, опасни за консумация. За юридическите лица минималната глоба е 3 хил. лв., при второ нарушение е 10 хил. лв. после е 30 хил. лв. Вече има наложени санкции, които са потвърдени от съда.

- Кои са най-тежките нарушения, които сте установили, и предвижда ли се затваряне на обект?
- Инспекторите са констатирали забранени технологични практики – слагат например в продуктите оцветители или пък се установяват отпадъци от химически елементи. Най-тежко се наказва всичко, което заплашва човешкото здраве при консумация. Колкото до санкцията затваряне на обект, това е по-скоро в правомощията на Агенция „Митници“. Във всеки един винопроизводител функционира т. нар. митнически склад. Вече има случай, при който е отнет лицензът на една фирма в Северна България. Но тъй като още тече процедурата, няма да съобщя името й. Беше установено, че във въпросната фирма произвеждат вино не от грозде, а от други материали.

- Излезе информация, че се е увеличил износът на вино през първите месеци на тази година. На какво се дължи това – на по-добро качество на продукта, на повишено потребление, на нови пазари?
- Общият износ на вино за първото тримесечие на 2011 г. на България достигна 10 375 710 л, което показва ръст от 6,6%. Това е с 638 021 л повече от първото тримесечие на 2010 г., когато навън бяха продадени 9 737 689 л. От януари до март т. г. най-голямо количество българско вино е изнесено на нашия традиционен пазар – Русия. Там са продадени 6 288 826 л, което е с 22,7% повече, отколкото през същия период на 2010 г., когато бяха изнесени 5 126 130 л. Руската държава, както и останалите страни в света, преживя сътресения заради кризата, но сега се забелязва възстановяване и това е една от причините за съживяване на българския износ. Имаше период, в който руските потребители се обърнаха към вината на Третия свят – Чили, Аржентина, Южна Африка. Но тъй като България традиционно продаваше там количества с добро качество, руснаците отново се обърнаха към нас. Освен това сме много близо, а през последните години у нас се създадоха достатъчно големи хубави гроздови насаждения. Българското вино е по-евтино и е с постоянно добро качество.

- Успява ли българското вино да премине в по-висок ценови сегмент на руския пазар, който вече се оформи като сравнително платежоспособен?
- На руския пазар битката е страшно ожесточена. Наистина, имаше информации, че нашите вина се продават на много ниски цени – по 75 – 80 евроцента за бутилка. Но например французи, италианци и испанци вкарват вино и по 53 - 56 евроцента. В един момент дори се оказа, че нашето вино е сред по-скъпите. Разбира се, говоря за цени, които се дават на винопроизводителите. Конкуренцията ще изведе българското вино на по-високо стъпало. Но това, че се повишава износът, означава, че отново ни се доверяват. Например в момента у нас е изключително дефицитно бялото вино. На свършване е производството от реколта 2010. Комплексът от мерки за изчистване на сектора вече дава резултати. Ето, пресече се нерегламентираната търговия и започнаха да липсват количества. Смятам, че изчистихме пазара и затова производителите продават своето вино на по-високи цени.

- Каква е прогнозата ви за износа до края на годината?
- Когато през миналата година прогнозирах 10% ръст, някои ме гледаха доста скептично. Оказах се прав. Сега твърдя, че през тази година ще прибавим още 10% върху експорта. Секторът се развива стабилно. Може да се очаква, че тази есен ще има изобилие на грозде. Температурите са високи, вали отвреме навреме и захарното съдържание на реколтата ще е високо, което е важно след това за виното. Вече започнахме обиколки из страната и убеждаваме производителите, че трябва да сключват договори за изкупуване на гроздето още сега. Така е много по-лесно за всички – и за този, който произвежда гроздето, защото взима предварително парите си, и на винопроизводителя, защото няма да се чуди по време на кампанията какво да прави.

- Какъв процент от гроздовата продукция у нас се договаря на зелено?
- Вече основно в Южна България производителите са продали гроздето си на зелено. По-добре е да дадеш цялото си количество, отколкото да чакаш за по-високи цени и да остане нереализирана продукция. В цял свят реколтата предварително се договаря и се плаща. Това ще се случи и при нас, защото секторът вече се регулира.

- През първите три месеца на 2011 г. на вътрешния пазар са продадени 25 854 549 л, което в сравнение със същия период на 2010 г. представлява увеличение с 67%. Това е сериозен ръст, да не би българинът да е започнал да пие вино вместо твърд алкохол?
- Родните винопроизводители сериозно свалиха цените и българинът предпочита нашето вино. Но този висок процент на увеличение на продажбите на вътрешния пазар говори също, че секторът изсветлява, продажбите вече се извършват с документи и ето количествата излязоха наяве.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване