07/24/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Най-отвореното общество в Европа пострада от своята наивност

Норвегия никога не е била обект на терористична атака до преди петък. Това не е, защото страната се защитава много добре, а защото стои настрана от международните конфликти. Въпреки че е отдавнашен член на НАТО, Норвегия едва напоследък засили участието си във военни мисии в Афганистан и Либия. Като следствие от това с външната си политика страната не е спечелила много врагове, а основният проблем, с който трябваше да се справят норвежките дипломати, бе търговията с китове.
Норвегия е изключително отворено общество. Кралското семейство се придвижва свободно с много малко охрана както в сравнително спокойните градове, така и при излетите си в планината и по крайбрежието. Политиците и бизнесмените се смесват с обикновените граждани така, както рядко може да се види където и да е другаде по света.
Много малко хора имат тайни адреси и телефонни номера. Всеки може да отвори регистрите онлайн и да намери не само връзки и карти къде се намират домовете на хората, но също и детайли за техните имейл адреси и работните им места. Това е страна, където често политиците и бизнесмените включват във визитните си картички частните си телефонни номера и личните си адреси. Дори заплатите им и имотното състояние се обявяват публично от данъчните власти веднъж в годината. Местните вестници публикуват също такава информация, а обществото може спокойно да ползва онлайн търсачки, за да провери финансовото състояние на приятели или съседи. Пощите са поставени пред домовете и не се заключват, така че всеки с престъпни намерения има достъп до информация от банковите извлечения до медицинските картони на съгражданите си.
Сега отношението на Норвегия към риска и сигурността може би ще се промени бързо и драматично, отбелязва Би Би Си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване