07/26/11 17:21
(http://www.klassa.bg/)

80 млн. евро са загубите в туризма от инцидентите по морето

Инцидентите по морето през последните седмици няма да бъдат забравени бързо, защото това e серия от злополуки с различен характер - нерегламентираното настаняване, отравяне на дете в Китен, смъртен случай в басейн на „Златни пясъци“, смърт след злоупотреба с алкохол в Слънчев бряг, проблеми с храната в ол инклузив... Всичко това показа хаоса в управлението на туризма, защото след всички инциденти се оказа, че няма кой да отговаря за проблемите в бранша. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се дистанцира от проблемите, защото не отговаря за детските лагери, за храните, за басейните, за алкохола и за реда. Общините също не носят отговорност за всичко това и казват, че министерството е отговорно, защото то издава лицензите. Министерството критикува неправителствените организации, че не са активни. Оказа се, че няма кой да застане пред българското и европейското общество и да поеме отговорност и да обясни инцидентите. Липсва и начин, по който да се покаже, че се работи по отстраняването на проблемите. Това доведе до много негативни отзиви в цялата международна преса. След отразяването на всички проблеми се оказа, че рекламната кампания на България придобива отрицателен характер. Всички, които имаха нагласата да пътуват към нашата страна, сега си казват - това е държавата на незаконните басейни, там има хранителни отравяния и хаос в туризма. Но има проблем и при немските туроператори, който засяга най-големия инвестиционен пазар за нас. На страниците на някои от тях беше открита подвеждаща информация, което също доведе до отказ от пътувания. Според мен се очаква един драматичен обрат спрямо предварителните положителни резултати за този летен сезон. Основната причина е неадекватната реакция на всички от туристическия бранш, които не обясниха инцидентите и не показаха, че могат да гарантират, че те няма да се повторят.
Според изчисленията на съюза на инвеститорите 20 хил. туристи са се отказали от пътуване към България от Германия, Украйна и Русия. До момента загубите се изчисляват на 80 млн. евро, сочи статистиката им. Спадът на туристите ще доведе и до значителен спад на приходите на морските летища. За да се минимизира отрицателният ефект, трябва незабавно да се назначи комисия, която да установи проблемите в туризма, свързани с храненето, с лицензионния и разрешителния режим на басейните и да се предложат незабавни мерки за отстраняване на недостатъците в бранша. Трябва да започне очевидно закъснялата реформа в туризма, която браншът от години чака. Това трябва да стане чрез Закона за туризма, защото той създава регламентите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване