07/28/11 17:36
(http://www.klassa.bg/)

Бизнес климатът се подобрява, песимизъм има само в услугите

Бизнес климатът се подобрява през юли с 0.7 на сто, отчетоха анкетите на НСИ. Оптимистични са очакванията на мениджърите в промишлеността и строителството за развитието на секторите през второто полугодие, ръст има и при търговията на дребно.
След два поредни месеца на спад на показателя мениджърите в промишлеността подобряват очакванията си с 1.1 на сто спрямо юни. По отношение на настоящото бизнес състояние на компаниите оценката е по-благоприятна и е само с 1.7 пункта под нивото на дългосрочната си средна стойност. През месец юли е отчетено покачване на средното натоварване на мощностите в промишлеността с 1.9 пункта (до 72%) спрямо април. За същия период нараства и производствената активност на предприятията. Въпреки увеличението на поръчките от чужбина общата осигуреност на производството се задържа на нивото си от последните месеци. Същевременно предприятията съобщават и за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци. Както и преди компаниите в сектора отчитат като най-големи пречки несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене. Последната анкета регистрира известно свиване на очакванията за увеличение на цените през следващите три месеца.
В един от най-силно ударените от кризата сектори – строителството - също има повишаване на оптимизма, като бизнес климатът е с ръст от 2.6 на сто. Мениджърите смятат, че в следващата половин година ще има повишен приток на нови поръчки, което ще доведе и до известно активизиране на дейността в краткосрочен план, но без очаквания за допълнително наемане на работна сила. Има и сигнали за прекъсване на низходящата тенденция в строителната активност. Настоящата осигуреност на производството с поръчки се покачва от 5.3 месеца през април 2011 г. на 5.6 през юли същата година, достигайки дългосрочното си средно равнище. И в този сектор несигурната икономическа среда и финансовите затруднения продължават да са основни проблеми. Mакар все още да бележат стойности над дългосрочните си средни равнища, тяхното негативно влияние е значително намаляло през последните четири месеца за сметка на нарастване на проблема с конкуренцията, отчитат експертите от НСИ.
След като няколко месеца търговията на дребно отчиташе спадове, сега предприемачите в сектора подобряват очакванията си с 3.6 на сто. Въпреки това анализаторите коментират, че заради колебливото движение на показателя през последните две години е рано да се каже, че това покачване е сигнал за подобрение в сектора. Икономическата несигурност продължава да затруднява дейността на две трети от предприятията и се засилва негативното влияние на фактора „конкуренция”.
Единственият отрасъл със спад на очакванията е този на услугите, отчитат още от НСИ. Бизнес климатът намалява с 5 пункта спрямо юни. Мениджърите коментират, че намалението се дължи на по-резервираните очаквания за състоянието на компаниите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване