07/28/11 16:44
(http://www.klassa.bg/)

Ветото беше предопределено

Ветото на президента Първанов върху промените в закона за дипломатическата служба е закономерно, а в известна степен и предопределено. Ясно е и какво ще стане оттук нататък. Мнозинството, с чийто гласове беше приет законът, ще го прегласува. След това най-вероятно този закон ще бъде пратен от левицата в Конституционния съд, който вероятно ще обяви част от текстовете за противоконституционни – казвам го, защото така прогнозира проф. Любен Корнезов.
Аз имам малко по-различна гледна точка към спорните текстове, ограничаващи достъпа на бивши сътрудници на ДС до висши дипломатически постове. Така написан, законът ще освободи тези постове от хората на БСП. Но това на пръв поглед благородно намерение е не толкова заради принципи, колкото за да бъдат настанени на същите постове хора, обвързани с друга партия, а може би и с други тайни служби. В този смисъл сегашният външен министър явно си има свой списък и кадрова политика, която ще следва. Иначе казано, кадровите промени ще следват промените в българската геополитическа ориентация, така както го прави и дипломацията ни, ръководена от Николай Младенов.
Партия „Атака“ подкрепи този закон заради принципното си разбиране, че е необходимо да се започне очистването на дипломацията от хора, свързани с бившите тайни служби. Но ние имаме своя позиция, която отново ще прозвучи в пленарната зала.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване