07/29/11 19:37
(http://radiomilena.com/)

Празниците „Море от вино“ 2011 в Поморие са открити

Тази вечер на поморийския бряг стъпи богът на виното Дионисий. За десети път той даде старт на един от най-обичаните празници от жителите и гостите на Поморие  - „Море от вино“. Традицията бе спазена с даване на клетва да се пазят лозята така, както се пазят децата, защото 25 века в Поморие се произвежда тази прекрасна течност-поморийското вино и ще продължи да се прави. От 29 юли до 5 септември Община Поморие и „Черноморско злато”АД са домакини на винено- културната фиеста, чието начало бе дадено с  дегустация във винарски комплекс „Виа Понтика”.

 

”Това е инициатива, която в своята 10-годишна история доказа, че е чакано събитие. Това събитие показва, че съвместната инициатива на общинската администрация, неправителствените организации, бизнеса и читалището създава добри дела. Това събитие не игнорира другите културни мероприятия в Поморие, „Море от вино” вгражда в себе си другите събития от културния календар и те взаимно се обогатяват. Това е показателно и ще го използваме и за други събития – каза кметът на Поморие инж. Петър Златанов. И продължи с идеята всеки да стане посланик на добра воля и да разнася славата на случващите се добри дела. ”Да го направим с усмивка!”

Изп.директор на „Черноморско злато”АД Йордан Панайотов сподели, че  тези празници са по-специални, тъй като празникът е двоен-10-годишен юбилей на празниците „Море от вино”  и 20-годишен юбилей на „Черноморско злато”. Затова и ще има по-богата културна програма и повече вино на лятната фиеста. Търговският директор Панайот Николов говори за спазване на традициите, за предприемаческия дух и запазване вкуса на виното и  облика в черноморския регион. Той завърши с пожеланието ”Нека чашата ви  с  вино да е от най-хубавото вино на света-поморийското”.

В продължение на  час и половина енологът Мария Петрова доказа качествата на най-добрите бели  и червени вина, винено бренди, двата нови вида ракия „Бургас 63″ и 40-годишно бренди. Стефан Стефанов председател на „Винената партия“ в Бургас подари на кмета Златанов книга за виното и изяви желанието за съвместна дейност. На винените базари по време на празниците всеки може да дегустира най-новите продукти на винарската изба на Феста Холдинг. За целта е създаден специален винен павилион, на който всеки гост може да научи каква е „тайната на виното“ от майсторите-винари на „Черноморско злато“ и да си купи от най-добрите вина от региона и прочутите ракии „Поморийска“ и „Бургас 63″

В деня на откриването на летните празници, секретарят на читалище „Просвета-1888” Маргарита Гюрова приветства гостите с добре дошли и с думите ”Да вдигнем наздравица за чудесните събития, които ще се случват на поморийския бряг”. И първото чудо се случи тази вечер –  концерт-спектакъла „Магията на танца“ на ансамбъл „Чинари“. Любителите на фолклора  присъствали на централния площад изгледаха една уникална по своята същност и богата програма на ансамбъла с худ.ръководител Асен Павлов.. Виртуозните изпълнения на традиционните български танци, песни и инструментални мелодии развълнуваха гражданите и гостите та Поморие.С пищна заря бяха открити 10-тите празници „Море от вино”.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване