07/29/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

След взрива политическо цунами удари Кипър

Сред експлозията на военната база в Кипър. Снимка: ЕПА/БТА

Непостоянна продължава да е политическата обстановка в Кипър, след като на острова започна обратното броене за ремонт на кабинета, за който обаче е неизвестно дали ще бъде осъществен на ниво взаимодействие и коалиционно партньорство между отделните партии или просто ще включи приемливи фигури от по-широкия политически спектър, извън комунистическата партия АКЕЛ.

Президентът Димитрис Христофиас, който е изправен пред най-трудното предизвикателство на своя мандат, тъй като към останалите нерешени проблеми се прибави и понижененият тази седмица рейтинг на икономиката на островната държава от агенция Мудис, отхвърли отправените към него искания за оставка, заявявайки, че “народът го е избрал и пред народа ще отговаря”.

На кратко заседание на кабинета, на което присъстваха и подалите оставки министри от Демократиечската партия ДИКО, Христофиас поиска оставките на всички членове на кабинета, за да пристъпи към реорганизация. Последва среща на четири очи с лидера на ДИКО Мариос Кароян, която свърши без резулат, но всички възможности продължават да са открити, още повече, че ще има нова среща между тях.

ДИКО от своя страна изпрати послание преди срещата, че важното е не да се състави правителство на широка основа, а да се постигне споразумение по една “обща програма” за решаване на големите проблеми, пред които е изправен Кипър. Продължаването на коалиционното управление в Кипър обаче става все по-трудно за двете партии - АКЕЛ и ДИКО. Демократите, чието единство след парламентарните избори в Кипър, бе подложено на изпитание, остро критикуват кабинета за това, че са “игнорирани”.

За това и ДИКО настоява за нов старт на правителството, като поставя условие за участие на партията в новата схема на кабинета и за оттегляне на неприемливите според нея предложения на президента Христофиас за решаване на кипърския проблем. На свой ред АКЕЛ отговори на нападките, като призова ръководството на ДИКО да прояви разум и да не се оттегля сега от борбата, както постъпи преди година другата коалиционна сила - Движението на социалдемократите ЕДЕК, което напусна правителството в най-критичния момент за страната.

В същото време днес ще се състои втора срещу между президента Христофиас и лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу в рамките на интензивния им диалог съгласно новия график на ООН. Ероглу каза, че политическите събития в Кипър няма да повлияят на мирния преговорен процес, макар че по думите му те създават “главоболие” на Христофиас, което не му позволява да се съсредоточи върху разговорите. Никозия няма да има нужда от помощ от ЕС.

До края на годината Кипър е задоволил финансовите си нужди, което увеличава възможностите на страната за маневри, заяви правителственият говорител Стефанос Стефану. Кипър отхвърля вероятността да прибегне до механизма за подкрепа на ЕС на фона на понижения кредитен рейтинг на страната от Мудис.

Както заяви правителственият говорител, въпреки силния удар върху икономиката от катастрофалния взрив във военноморската база край Лимасол смята се, че щетите могат да бъдат и до 14 на сто от БВП , Кипър няма да прибегне до помощ от ЕС, за да възстанови икономиката си.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване