07/29/11 05:39
(http://radiomilena.com/)

Социалният министър иска глоба и за работниците без трудов договор

Правителството продължава да се опитва да пребори сивата икономика чрез глоби и санкции. Новата идея е глоба вече да има и за работниците, които се съгласяват да работят без трудов договор. В момента подобна санкция има само за работодателите.

Според социалния министър Тотю Младенов наказанието за работниците може да е символично. За работодателите, които ползват нерегламентиран труд, санкцията е от 1500 до 15 000 лв. за всеки отделен случай. Очаква се за работниците да бъде 10 пъти по-ниска. „Преди 6 месеца такава санкция е въведена в Румъния и там отчитат положителен ефект от нея“, заяви той. Но не стана ясно в какво точно се изразява ефектът и как изобщо е отчетен такъв за краткото време на действие на мярката, тъй като налагането на подобна санкция процедурно изисква време. Младенов се надява новата глоба да доведе до изсветляване на част от сивата икономика, тъй като се очаква работниците вече по-активно да настояват за правата си, съобщи в. „Сега“.

Бизнесът очаквано е „за“ подобна мярка. „Това не е идея на министъра, а наша. Ние отдавна говорим за това, защото в това престъпление участват двама. Единият предлага схемата за нарушаване на закона, другият се съгласява“, обясни изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Според него в България винаги има положителен ефект от мерките, които предизвикват страх, но докато страната ни е в криза, няма шанс за намаляване на сивия сектор в икономиката.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев също подкрепя идеята, но с уговорката, че работата на тъмно не е най-големият проблем на българския бизнес. „Очевидно такава мярка би била справедлива, защото работата без договор е двустранен процес. Но няма такава репресивна мярка, която да реши проблема на българската икономика. Една от основните пречки за развитието й е, че бизнесът на светло в България функционира много по-трудно, отколкото на черно, заради многото регулации, лицензионни режими и други бюрократични изисквания и пречки“, смята Велев. Според различни международни изследвания сивата икономика у нас се движи около 30%. Експертите обясняват, че сивата икономика има различни нюанси – има напълно нелегални предприятия, такива, в които част от работниците са без договори, част от възнагражденията се плащат под масата, укриват се данъци и т.н. Но размерите й са толкова значителни, че министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че е по-добре България да има сива икономика, отколкото никаква.

Синдикатите научиха вчера за идеята на социалното министерство и все още нямат становище. По принцип обаче те са срещу всякакви санкции за работниците, тъй като смятат, че и без това те са прекалено зависими от работодателите си и са принудени да избират между защита на правата си и доходи за преживяване. „Ако човек не се съгласи с това, което му предлага работодателят, той ще остане съвсем без доходи“, смята икономическият експерт на КТ „Подкрепа“ Мика Зайкова.

Преди дни стана ясно, че от инспекцията по труда са предложили още една законодателна промяна в борбата със сивия сектор – трудовите инспектори да могат да обявят трудово правоотношение на пълен работен ден, ако бъде доказано, че нает на 4 часа работник работи повече. Идеята се появила, след като стана ясно, че сключването на трудови договори на намалено работно време е новата форма за укриване най-вече на осигуровки. „Тази идея също ще се обсъди със социалните партньори“, обеща Тотю Младенов, но според него мярката би могла да се прилага само в случаите, когато безспорно е доказан по-дългият работен ден. В момента инспекторите могат да обявяват трудови правоотношения, с произтичащите от това права за работника като заплащане и осигуряване, ако установят работник без договор. След това инспекторите обявяват и в НАП договора на съответния работник.Econ.bg

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване