08/01/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Русия не отстъпва в спора с НЕК, подготвят и нови искове

Руската компания „Атомстройекспорт“ няма да оттегли иска си срещу НЕК за строителството на АЕЦ „Белене“. Това съобщи вчера руската агенция „Росбалт“, цитирайки свои източници. От компанията, която е изпълнител на проекта, започнаха съдебен спор с НЕК заради неплатени 58 млн. евро за извършени дейности. Руската компания е в недоумение от изказванията на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. В края на миналата седмица той заяви, че е дал срок на „Атомстройекспорт“ да оттеглят иска си към НЕК до понеделник. В противен случай българската компания е подготвила контраиск срещу Русия за 61 млн. евро. Искът на НЕК е заради неплатеното докрай старо оборудване, което бе закупено от „Атомстройекспорт“. Предложението на министър Трайков бе да се приспаднат плащанията от двете страни, за да се разреши казусът. Спорът между двете компании ще се води пред Парижкия арбитражен съд. Според техническия консултант на проекта Богомил Манчев съдебните спорове няма да повлияят върху преговорите за проекта.
Освен този спор руската страна е подготвила и още искове срещу НЕК заради забавянето в строителството на АЕЦ „Белене“, твърди източник от „Атомстройекспорт“, цитиран от руския информационен портал „Финмаркет“. В края на март бившият директор на НЕК Красимир Първанов обясни, че от компанията са изпратили писмо до НЕК с намерението да заведат иск за близо 1 млрд. евро.
Междувременно министър Трайков поиска нова отсрочка в решаването на спорните моменти около проекта „Белене“. Договорът за строителството в момента е удължен до края на септември. В този срок се очаква финансовият консултант HSBC да представят и своите финансови разчети дали проектът за втора атомна е конкурентоспособен и ще има ли пазар за тока от централа.
Очаквам АЕЦ „Белене“ да бъде завършена, каза вчера енергийният експерт Нина Дюлгерова. По думите й освен втора атомна със сигурност ще се осъществи и проектът за газопровода „Южен поток“. Според нея това е добър за страната ни проект, защото чрез него ще се засили стратегическото място на страната ни като енергиен център на региона. По отношение на третия руски проект – петролопровода „Бургас-Александруполис“, очаквам към 2015-2016 г. той също да стане актуален, каза още Дюлгерова. По думите й България внася от Русия 75% от първичните си енергийни източници – нефт, газ, ядрено гориво и въглища. В момента се правят опити за диверсификация на доставките и те са ориентирани към изграждане на газови връзки с Румъния, Гърция и Турция. Това обаче през последните години си остава в рамките на политическите пожелания и реални дейности в тази посока няма, коментира още тя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване