08/02/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Германия е новото Елдорадо за дипломираните млади испанци

Франс прес

Испания е изпаднала в криза и нейните млади дипломирани студенти остават без работа. Германия просперира и търси квалифицирана работна ръка. Следователно всички предпоставки за испанска имиграция са налице, въпреки че Испания все още се сблъсква с трудности свързани с езиковата бариера и тъгата по напуснатата родина.

През месец февруари, германският канцлер Ангела Меркел се възползва от посещението си в Мадрид, за да отправи призив към инженерите, техниците и компютърните специалисти да се насочат към Германия, нейната процъфтяваща икономика и десетките хиляди свободни работни места. Призив, разпространяван почти два месеца от Агенцията по заетостта, придружаван от програма за информационни кампании и наемане на работна ръка. “В Испания ръстът на безработицата сред младите е огромен, това е интересно за нас “, обяснява за АФП Кристиан Раух, един от ръководителите на Агенцията.

“Тази държава, в която близо половината млади хора под 25 години са безработни, има “голям потенциал” главно сред инженерите и компютърните специалисти”, потвърждава Моника Фарнхаген от Центъра за предоставяне на работа на чуждестранни работници (ЦПРЧР), обществен орган под шапката на Агенцията по заетостта. “За няколко месеца 17 000 испански граждани вече са се осведомили за възможностите за работа в Германия”, твърди Фарнхаген. “До този момент обаче, броят на сключените трудови договори е твърде малък”, признава господин Раух. “Най-големият проблем е езикът”, казва той.

Последиците: В Испания интересът към курсовете по немски език се е увеличил неимоверно. Записалите се на стаж в институтите Гьоте в Мадрид и Барселона са “почти два пъти повече от нормалното през лятото”, обяснява говорителят на Института - Кристоф Мюхер, който вижда в това “силна тенденция”.

Преди няколко години, Сандра Монтес отваря школа по испански в Берлин. Но предвид исканията на своите сънародници, тя променя предназначението й: отсега нататък 80 процента от обучаващите се са испанци, които учат немски. Част от тях - около 20 процента по нейна преценка, възнамеряват да си намерят работа в Германия и да останат там. За някои началото е трудно.”Много от тях искат да дойдат в Берлин, мислейки, че тук има работа”, разказва госпожа Монтес. Но работата е на юг, в Бавария или Баден-Вюртемберг, където са разположени големите автомобилни компании, а недостигът на работна ръка е по-голям отколкото в столицата.

Впрочем, в Германия и особено в средно големите и малки градове, в които се изградени малки и средни предприятия с недостиг на персонал “няма големи испански общности, които да приемат новодошлите и да им създадат приятелско обкръжение”, обяснява господин Раух. В крайна сметка, обезсърчени от перспективата да бъдат откъснати от родината си, малцина млади хора се решават на заминат.

Тези, които все пак го правят, нямат никакво желание да се завърнат, дори и да не са намерили мечтаната от тях работа. “Би било глупаво да се върна в Испания сега, за младите хора сега там няма работа”, казва Ана Маркес, установила се в Берлин преди повече 4 години с надеждата да намери работа като аниматор или в областта на туризма.

Най-остра обаче е нуждата от работна ръка сред професиите, свързани с науката и здравеопазването. Сдруженията на работодателите оценяват на повече от 150 000 броя на специалистите в научно-техническата област, които не достигат, а консултантската фирма “Ърнст енд Янг” преценява загубите за германските предприятия на 30 милиарда евро само за 2011 г.

Осъзнавайки, че е пропуснала възможността да привлече работна ръка от страните от Източна Европа, присъединили се към Европейския съюз през 2004 г., и за които тя отвори своя пазар на труда чак тази година, Германия не би искала да изпусне по подобен начин и испанците.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване