08/02/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Испанските избори предвещават ново затягане на коланите

Опозиционната Народна партия в Испания обеща да върне инвеститорското доверие в четвъртата по големина икономика на еврозоната чрез допълнителни бюджетни икономии, ако спечели предсрочните избори през ноември, както подсказват социологическите проучвания.
Европейската дългова криза вече чука на испанската врата и водената от Мариано Рахой Народна партия залага като предизборно послание на нови мерки за стимулиране на икономическия растеж и смъкване на безработицата, която вече се извисява над 20%. Опозицията предлага още по-сериозно затягане на коланите след изборите на 20 ноември в стремежа си да повтори разгрома, който нанесе на местните избори през май над социалистите, водени от премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро.
„Фискалната консолидация на страната изисква тясно съгласувана работа на провинциите и сериозни икономически реформи, които са все още в зародиш, заяви в телефонно интервю Алваро Надал, говорител на парламентарната група на Народната партия по икономическите въпроси. Периодът след избори е подходящо време за прокарване на необходимите сериозни промени.“
Испанските социалисти загубиха обществената подкрепа след седем години на власт, след като сегашното миноритарно правителство въведе най-суровите бюджетни икономии за последните три десетилетия. Изправен пред растящите разходи за обслужване на суверенния дълг, Сапатеро отстъпи пред обществения натиск миналата седмица и изтегли за по-ранна дата изборите, които бяха първоначално насрочени за март следващата година. Премиерът вече заяви, че няма намерение да се бори за трети мандат.

Ефект от вота

„Мисля, че Народната партия може да победи и това ще окаже положителен ефект върху пазарите и икономиката, тъй като тя е по-подготвена за този труден процес, казва Хайме Алварес, професор по финанси в мадридския университет „Комплутенсе“. Това би било и най-доброто за имиджа на страната.“
Десетгодишните испански облигации паднаха за трети пореден ден на 29 юли, като доходността им се покачи с четири базисни пункта до 6,1%, след като Moody’s Investors Service заяви, че има вероятност да смъкне кредитния рейтинг на страната. Сапатеро обяви предсрочните избори часове по-късно в опит „да внесе политическа и икономическа яснота за следващите няколко месеца“. Международният валутен фонд заяви още същия ден, че Испания продължава да е „в зоната на застрашените“.
Заради скока на лихвите по суверенните облигации Сапатеро изостави обещанията си за повече социални разходи и ги замени с орязване на заплатите в публичния сектор и замразяване на пенсиите. Инвеститорите поставиха под съмнение способността му да овладее бюджетния дефицит (трети по големина в еврозоната след тези на Ирландия и Гърция) и да изведе страната от тригодишната рецесия, по време на която безработицата сред младите испанци се покачи до 44%.
Народната партия на Рахой ще спечели 44,8% от гласовете срещу 30,8% за социалистите, предава „Ел паис“, като цитира проучване сред 1203 души, проведено на 27 и 28 юли. Допустимата статистическа грешка е 2,9%.
„Новото правителство ще има много работа“, казва Надал, визирайки реформите на трудовия пазар и енергийния сектор, както и промените в административното управление на провинциите.
Сегашното правителство не посмя да реши въпроса с разпределението на правомощията между регионалната и централната власт, посочва той. „Това доведе до огромни допълнителни разходи“, тъй като всяко ниво на управление провежда собствена политика, продължава Надал.
Испанските провинции са от ключово значение за овладяването на дефицита. Те са с дълг от €121 млрд. и контролират над една трета от държавните разходи, включително парите за здравеопазване и образование, и осигуряват половината от заетостта в публичния сектор.

Икономическо предизвикателство

Новото правителство ще се изправи пред трудната задача да съживи растежа в Испания, където безработицата остава над 20% през последните три тримесечия, най-дълго в цяла Европа. Икономиката се намира в тежък период преди изборите, заявява в интервю за „Радио насионал де Еспаня“ Алфредо Перес Рубалкаба, който ще поведе социалистите през ноември. „Изборите не променят икономическата ситуация, посочва той. Предстоят ни трудни времена, но се вижда светлина в края на тунела.“
Проучванията отреждат победа за Народната партия, но свободата й на действие ще зависи от способността й да си извоюва мнозинство, казва Луис Гарикано, професор в London School of Economics. Рубалкаба може да се окаже сериозен опонент заради успехите му срещу терористичната група ETA и рейтингът му на одобрение, отбелязва обаче той.
Рубалкаба се опита да привлече засегнатите от икономическите проблеми избиратели с предложение за въвеждане на данък за най-богатите и обещание да накара банките да наемат млади испанци. Напълно „разумно, справедливо и постижимо“ е да бъде въведен нов данък за банките, за да бъдат създадени работни места за младите, заяви Рубалкаба пред радиото.
Какъвто и да е изходът от изборите, новото правителство ще срещне трудности с реализирането на икономически реформи, а за Народната партия на Рахой доверието може да се окаже още по-голямо предизвикателство, отколкото за социалистите на Рубалкаба, коментира Антонио Фатас, професор по икономика в базираното в Париж бизнес училище INSEAD.
„Не очаквам големи промени през ноември, прогнозира той. Реформите са трудна задача за всяка партия, независимо дали е лява, или дясна. Всъщност за една консервативна партия промените в трудовия пазар например могат да се окажат много по-проблематични, тъй като тя не е толкова близка с профсъюзите.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване