08/02/11 17:33
(http://www.klassa.bg/)

Кипър скоро ще има нужда от финансова помощ

Кипър скоро може да се наложи да потърси международна финансова помощ, ако не бъдат взети мерки за стабилизиране на финансите на страната, което би го превърнало в четвъртата подпомагана държава в еврозоната, заявиха от Bank of Cyprus, прададе Ройтерс. С мудността си рискуваме способността за рефинансиране на страната, като последиците ще бъдат незабавни и сериозни, се посочва в официално изявление на банката.
Спасяването на Кипър, чиято икономика представлява едва 0,2% от общата икономика на еврозоната и се очаква финансовите нужди на страната да бъдат няколко милиарда евро през тази година, не би изцедило финансовия ресурс на Европа. Според Bank of Cyprus бездействието на правителството в Никозия подлага на риск възможностите на финансовата система на страната.
Обсъжданията за съкращаване на разходите бяха спрени през миналата седмица, след като опозиционните партии обвиниха правителството, че се отказва от обещанията за реформи. Правителството пък подаде оставка след проявите на обществен гняв, които бяха породени от експлозия на муниции, предизвикали енергийна криза, разрушавайки най-голямата електроцентрала в страната. Вчера дойдоха още лоши новини, след като данни показаха, че бюджетният дефицит се е увеличил рязко през първата половина на годината до 3,47% от БВП, в сравнение с 1,87% преди година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване