08/04/11 17:20
(http://www.klassa.bg/)

Кадафи по-силен отвсякога, само че Либия бе срината със земята

Войната в Либия не върви добре. Днес режимът контролира 20 процента повече територия, отколкото в началната фаза на бунта. В такъв случай се оказва под въпрос мнението на привържениците на войната, както и на част от съпротивата, че става дума за един ненавиждан тиранин, който се държи на власт само благодарение на наемнически сили. Това пише в анализ Ричард Сеймур от лондонския в. "Гардиън", цитиран и от „Дойче веле“. Кадафи използва, разбира се, абсолютно всички средства, с които разполага, но изглежда, че западната намеса накара някои либийци да се завърнат в неговия лагер.
Не по-маловажна е слабостта на опозицията. Главният проблем на бунта е, че избухна преди да е налице каквато и да било инфраструктура на едно гражданско общество, което да подкрепи опозицията. Това означава, че бивши хора на режима можаха безпрепятствено да запълнят тази празнина и да поемат контрола. Няма съмнение, че ако Западът в лицето на НАТО иска, той би могъл да смаже Кадафи. Но това би изисквало степен на военен ангажимент, включително с пехотни сили, на който алиансът не е готов.
Безсъмнено ръцете на Кадафи са изцапани с кръв. Но „Амнести интeрнeшънъл“ стигна до извода, че "няма доказателства за масово избиване на цивилни граждани, както в Сирия или Йемен".
Какво предстои тогава? Франция и Англия са готови вече да преговарят с Кадафи. Той би могъл да бъде убеден да сдаде прекия държавен контрол, в резултат от което ще се пръкне един умерено реформиран режим, поддържащ връзки с Европа и Америка. Преходният съвет, ръководен от бивши хора на режима, твърди, че е единственото законно правителство в Либия. Но това не е вярно. Западът знае много добре, че съветът не може да овладее цяла Либия. При това положение тенденцията към разделението на страната ще се задълбочи.
Ако американците наистина можеха да предложат някакъв алтернативен модел за развитието на страните в Северна Африка и Близкия изток, сега той рухна. Лошото е, че Либия трябваше да бъде срината със земята, за да се разбере това.


Франция изтегля временно самолетоносача „Шарл де Гол” от операцията на НАТО

Франция ще изтегли самолетоносача „Шарл де Гол” от операциите на НАТО в Либия поради необходимост от поддръжка, но няма да намали военните си усилия в джамахирията. Това предаде АФП, позовавайки се на френския министър на отбраната Жерар Лонге.
„Шарл де Гол” ще се завърне в Тулон преди 15 август. Екипажът му от 2000 души също има нужда от почивка. Преди Либия корабът е бил на 4-месечна мисия в Индийския океан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване