08/09/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Арабски потоп залива Малта

Правда.ру

Емигранти пристигат в Малта. Снимка: топнюз

Небивалият бежански наплив от Северна Африка стана тази година основен проблем за Европейския съюз. Южна Италия е в твърде трудно положение, остров Лампедуза вече се превърна в зона на хуманитарна катастрофа. Най-тежки несгоди обаче сполетяха Малта. “Арабската вълна” може просто да помете тази страна от картата на Европа.

От всички държави в Евросъюза Малта се намира най-близо до “горещите” събития в Тунис, Египет и Либия. Дори според официалните данни 400-хилядната държава е подслонила към 1500 души. А колцина ли още мигранти са дошли на острова нелегално? Ситуацията в Малта засега не е толкова ужасяваща, както на италианския остров Лампедуза. Ресурсите й за преодоляване на трудности обаче са несъпоставими с тези на съседна Италия. Малтийците понасят изпитанията далеч по-тежко от 60-те милиона италианци.

През последните месеци малтийската дипломация полагаше неспирни усилия другите членки на ЕС да приемат поне част от арабските бежанци. Когато Франция и Италия лансираха идеята за възстановяване на граничните пунктове в шенгенската зона, външният министър на Малта я посрещна с опасения. “Надявам се, че възможността за промяна в споразумението няма да означава изграждане на нови стени или врати, възпрепятстващи свободното движение на законни граждани на ЕС”, каза той още в края на април. Разделителни линии май не бяха издигнати, но Малта все още не е видяла и реална помощ от Евросъюза.

Тази история привлече вниманието към страната, която рядко влиза в новините. А няма и особени причини. Малта е сред най-големите в света туристически центрове, които всяка година посрещат хиляди почиващи от цял свят. Но след като е в самото сърце на Средиземноморието, географското й положение я хвърля във водовъртежа на политическите събития. Тъй че сегашният случай с бежанците от Северна Африка е поредният жалон в доста бурната история на тази малка страна.

Археолозите са открили, че още през 5200 г. пр. н. е., а може би и по-рано, в Малта вече е имало културни огнища. Местните мегалитни храмове са включени в списъка на световното културно наследство, разработен от ЮНЕСКО. Смята се, че към 2500 г. пр. н. е. на островите Малта, Гоцо и други по-малки наблизо започват да се настаняват пришълци от съседна Сицилия. През 725 г. пр. н. е. идват финикийци, след пет години и гърци. Така Малта попада в сферата на влияние на челните цивилизации от Древния свят.

Най-осезаемо явно е било влиянието на финикийците, говорели семитски език. Езикът на днешните малтийци по произход е близък до арабския. Друг въпрос е, че хората в Малта не изповядват исляма, а са католици; съответно тежненията им не са насочени към Северна Африка, а към Европа. И при все че говорят език, разбираем за местните жители, северноафриканските араби си остават чужди за тях в културен и цивилизационен план.

Столетия наред Малта е собственост на Картаген, основан от финикийците, но през 2-ри в. пр. н. е. влиза в състава на Римската империя. След разпадането й островът неведнъж сменя своите господари. От 395 г. до 870 г. например Малта е в състава на Византия, а от 870 г. до 1201 г. принадлежи на арабите. Точно през този период вероятно семитското влияние там се засилва още повече и сред малтийците окончателно се утвърждава днешният им език. Арабите обаче не успяват да ислямизират населението, приело християнската вяра още по време на византийското господство.

Но и властта на арабите не трае вечно. През 1201 г. ги сменят норманите, които превземат същевременно и Южна Италия. През 1282 г. Малта и южните италиански области стават част от кралство Арагон, чието сливане с Кастилия по-късно поставя началото на обединена Испания. През 1530 г. островът минава под властта на Йоанитския орден, получил ...

Публикувана на 08/09/11 21:10 http://e-vestnik.bg/12420/arabski-potop-zaliva-malta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване