08/09/11 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Защо пламна Лондон

Ройтерс

Пожари при безредиците в Лондон. Снимка: ЕПА/БТА

Гневът от високата безработица и съкращенията в обществените услуги, съчетан с неприязънта към полицията допринесоха за взрив от насилие и мародерство в един от бедните лондонски квартали, казаха местни жители. Бунтовете в Тотнъм, Северен Лондон, където живеят най-различни етноси, избухнаха в събота след уличен протест срещу смъртта на местен жител, застрелян от полицията. Протестиращите запалиха полицейски коли, сгради и автобус. Други се възползваха от това, че полицията е заета, за да ограбят близък търговски център, където разбиха витрини и отмъкнаха телевизори, компютри и маратонки.

Полицията отцепи вчера основната пътна артерия през Тотнъм, докато разследваше проявите на насилие, при които бяха ранени 26 полицаи. Наблизо имаше опожарена кола, а улицата бе засипана с парчета тухли. Настроението в района остава напрегнато. Някои от насъбралите се местни жители шумно изразяваха недоволството си от полицията и управляващите.

Неколцина казаха, че е изригнало дълго натрупваното разочарование от мрачната икономическа ситуация, която накара правителството да съкрати редица обществени услуги, за да овладее големия си бюджетен дефицит. Изригнал е и гневът от несправедливото според някои отношение на полицията към етническите малцинства.

Безработният местен жител Скот Алън изрази опасение, че подобно насилие може да избухне и в други части на Лондон. “Напрежението се трупа заради мерките на коалиционното правителство за съкращаване на разходите. Хората в бедните райони на Лондон и в останалата част от страната ще се почувстват като принесени в жертва”, казва Алън.

След по-малко от година лондонската полиция ще трябва да поеме бремето да опазва реда по време на Олимпийските игри. Алън каза, че бедни райони като Тотнъм не виждат никакви облаги от похарчените за олимпиадата милиарди лири. “През последните няколко седмици само обясняват как олимпиадата ще промени Лондон и какво ще ни остави тя. Ами ето какво ни оставя, отсега се вижда”, казва той, сочейки към нанесените от размириците щети.

Тотнъм по негови думи е бил “тежко засегнат” от резките съкращения на разходите, направени от управляващото от 15 месеца коалиционно правителство в опит да балансира бюджета си. Младежките служби са били премахнати, а безработицата е нараснала заради уволненията на работещите в държавния сектор.

До размириците в Тотнъм се стигна след няколко изблика на насилие на политически протести срещу правителствената политика на бюджетни съкращения в Лондон през последната година. 26-годишен чернокож, който се представи като Джейсън, заяви, че размириците са вик за помощ. “Нямам работа, нямам перспективи, нямам нищо. После се чудят защо има престъпност”, каза той и добави, че е безработен, откакто е напуснал училище.

“Тук е гетото, копторите, не им пука за нас. Полицаи са ме спирали за проверка пред дома ми без причина. Няма работа, но въпреки това искат да съкратят социалните помощи. Нямаме как да оцелеем и изглежда никой не го е грижа за нас. Това е несправедливо и ни дойде до гуша”, добави той.

28-годишна майка на две деца от близкия Енфилд, която се представи като Диана, каза, че гневът отдавна се е трупал сред етническите малцинства, защото много от представителите им смятат, че полицията не се отнася справедливо към тях. “Работническата класа бе лишена от толкова много възможности и това засяга етническите малцинства”, каза тя. Хората не оправдават мародерството, но са ядосани и го приемат като начин да излеят недоволството си от големите организации, каза тя.

В близкия търговски център Тотнъм Хейл продавачите, шокирани, като видяха разрушените си и ограбени магазини. Витрини и врати са разбити в магазините на електроуреди Пи Си Уърлд и Кърис, магазините за мобилни телефони О2 и Ориндж, каталоговия магазин Аргос и в магазина за спортни облекла Джей Ди Спортс. Паркингът е пълен с празни кашони на големи плазмени телевизори и кутии ...

Публикувана на 08/09/11 21:01 http://e-vestnik.bg/12417/zashto-plamna-london/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване