01/15/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Защо пламна Тунис

Правда.ру

Бунтовете в Тунис. Снимка: АП/БТА

В Тунис продължават кървавите сблъсъци, в които загинаха над 50 души. Те започнаха на 17 декември, когато продавач на зеленчук се застреля, след като му забраниха да търгува без лиценз, и предизвика вълна от подобни самоубийства. Местни хора твърдят, че за търговски лиценз искат страховити суми. Хиляди възмутени от произвола на властите излязоха на улиците. Първо пламна столичното предградие Етадамен. Младежи замеряха с камъни пазителите на реда, палеха полицейски коли, разграбваха магазини, громяха правителствени учреждения.

Опитите за силова намеса остават засега без резултат. Бунтарите пренебрегват наложения комендантски час и продължават протеста. Техни вождове станаха популярните рапъри Хамад бен Амор - по прякор Генерала, Малек Кемири и Lak3y, в чиито изпълнения се заклеймява управляващият режим на Бен Али. Те остро критикуват корупцията във властта, бедността, продажната полиция и чиновниците. Техните песни разказват най-добре за исканията на протестиращите. В най-популярното си парче с характерното заглавие “Президенте, народът ти е мъртъв” Генерала приканва държавния глава да слезе при народа и да се убеди, че хората гладуват, защото нямат работа.

Още по-откровен е колегата му Малек Кемири. Той пее, че Тунис се е превърнал в страна за “подялба на подкупи”, а виновник е лично Бен Али и неговият режим. Властите са особено недоволни, че този рапър сравнява президента с изнасилвач: “Ученичката срещна изнасилвач - ученичката абортира. Отде започва родината - кой го е грижа, нали всеки момент ще свърши. Ще колабира”. Доста интересни неща има и в колективния опозиционен блог на сайта Nawaat - там все по-често се твърди, че в страната е избухнала революция. Блогърите разказват, че в Тунис върлува терор и шпиономания. Доносници издават на службата за държавна сигурност всички, посмели да недоволстват от Али и неговия режим, и те попадат в затвора.

Доскоро Тунис бе смятан ако не за твърде богата страна, то поне за оазис на стабилността. Сега май ще трябва да забравим тези оценки. Кой всъщност е Зин ал Абидин бен Али, от когото са тъй недоволни тунизийците? Меко казано, противоречива личност. Издигнат от първия президент на независим Тунис Хабиб Бургиба и поел водещите роли в страната, на 7 ноември 1987 г. той свали своя благодетел. Обяви, че Бургиба е “ослепял и потънал в старчески маразъм”, че трябва страната да бъде спасена от неговата диктатура и от ислямистката заплаха.

След преврата Бен Али наистина се залови първо да демократизира Тунис. Узакони многопартийността, даде право на глас на жените и т. н. Щом обаче усети собствените си закони като пречка да управлява, започна последователно да ги променя. Редовно удължаваше например президентските си мандати и увеличаваше пределната възраст за държавен глава (дотогава 75 години). Сега Бен Али е на 74. В годините опозиционните настроения се засилваха. Уморени от играта на демокрация “по тунизийски”, редица опозиционни партии бойкотираха парламентарните избори през 2004 г.

Имаше защо. Също като в другите недемократични държави от третия свят, трите клона на властта в Тунис - законодателна, изпълнителна и съдебна, са тясно свързани помежду си. Парламентът може само да “подсказва” на президента едни или други решения, но по принцип играе ролята на негов печат, с който се легализират документите, подписани от Бен Али. А съдебната власт по традиция е тояга за бой в ръцете на държавния лидер.

Човек би могъл да не придиря толкова, стига народът да беше сит и обут, но в Тунис вече не е така. Ще припомним, че икономическите реформи на Бургиба дадоха плод и всичко изглеждаше доста добре в сравнение с други африкански и арабски държави. Властите либерализираха търговията и финансовата система, премахнаха неефективните кооперации в селското стопанство, активно насърчаваха частната собственост върху земята и бизнеса.

Значителни приходи осигуряваше и ...

Публикувана на 01/15/11 22:35 http://e-vestnik.bg/10859/zashto-plamna-tunis/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване