08/14/11 17:29
(http://radiomilena.com/)

Самовлюбените са лоши лидери

Самовлюбените хора лесно се издигат, защото правят впечатление с увереността, доминантността и самочувствието си, но именно тези техни черти не им позволяват да се справят с ролята на лидери, установиха холандски психолози, цитирани от в. „Дейли мейл“ и БТА. Подобни хора са твърде обсебени от себе си, за да вършат добре работата си. Нарцисизмът им ограничава креативността им и често ги води до лоши решения.Те са склонни да крият информация от колегите си и са прекалено фокусирани върху себе си, за да позволят на други да се изявят.
Учените от университета на Амстердам доказаха своята теория чрез експеримент със 150 души, разделени на групи от по трима. Един от тях произволно бил определян за ръководител, а задачата била да бъде избран кандидат за работа.
Информацията за него понякога била давана на цялата група, понякога само на ръководителя. Решенията взимал ръководителят, но всички можели да дават мнението си.
Отговорите на въпросници показали, че макар и нарцистичните лидери да били възприемани като най-добри в работата, на практика хората с най-голямо его били с най-отрицателно въздействие върху работата на групата.
Те били твърде егоцентрични и авторитарни, за да комуникират пълноценно или да изслушват колегите си. actualno.com

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване