08/15/11 16:52
(http://www.klassa.bg/)

На културния туризъм започна да се обръща сериозно внимание

Двата печата, които разкрихме при последните разкопки на Перперикон, показват един невероятен източник на историческа информация. Това са своеобразните визитки на своето време, те ни дават информация кой е притежателят на печата, какво е неговото име, неговият произход, място в обществото. На база на няколко печата на едно и също лице може да се направи извод за неговата кариера. В случая конкретните печати, които ние сме открили, касаят църковно лице – Константин епископ на Ахридос. Само преди 80 години за тази епископия не се знаеше нищо, имаше един-единствен печат, и то грешно определен на същия този Константин, който се пази и днес в музея на медалите във Виена. Именно оттам започва разгадаването на тази тайнствена епископия. Дълги години за нея нямаше никаква информация до 80-те години, когато ние разкрихме центъра на епископията на територията на днешния град Кърджали. А сега при разкопките на Перперикон попаднахме не само на още печати на епископ Константин, но и на печати на други епископи като на Тома, Теодор и др. Всички те са от 10-12-и век и

ни дават картина на цялостния живот

и кореспонденция във Византийската област, съответно епископия. Като цяло винаги, когато откриваме нови неща на Перперикон, туристическият поток натам се увеличава, но той поначало не е нисък. Така или иначе туристите на Перперикон от 5-6 години са постоянни. Разбира се, има някои много силни месеци като лятото с особени пикове – краят на април-май, през юли, август, септември. Август е най-силният месец. Няма намаление на туристите заради кризата дори мога да каже, че хората, съкращавайки пътуванията си в чужбина, се насочват към вътрешния туризъм. Не говоря само за Перперикон, а и за Татул, Златоград, старите столици се развиват в такъв момент. Перперикон е втори по посещаемост у нас – с 200 хил. души, а на първо място е Царевец с 400 хил. души. Разбира се, нещата трудно се сравняват, тъй като Царевец е единственият завършен обект от гледна точка на инфраструктура, а ние все още сме в развитие.
За Перперикон се подготвя

проект за цялостна реставрация на старините.

През тази година се случиха някои важни неща. Видя се, че на културния туризъм в страната започна да се отделя сериозно внимание. Направи се кампания, при която бяха излъчени приоритетите по отношение на културния туризъм, където Перперикон е на второ място. Именно в тази насока правителството декларира, че ще отпусне по 1 млн. лева на всички 10 паметника, естествено на тези, които имат готови проекти. Сега това се прави от община Кърджали, която разработва проект, за да може да кандидатства за средствата от българското правителство. От друга страна, може да се кандидатства и за програмите, които предстои да стартират. Специално за втория етап на норвежката програма за културното наследство, който ще стартира през септември, трябва да сме готови да кандидатстваме и за него. По отношение на финансирането мога да кажа още, че от 2001 г. за археологически проучвания нямаме проблеми. Оттогава имаме финансиране от страна на държавата, която включва така нареченото аварийно консервиране, т.е. аз извършвам всяка година консервационни дейности и поддържам обекта в нормално състояние. Само за консервация и реставрация са необходими много повече средства, които ще получим с тези проекти, за които говорих.
От месец октомври започваме разкопки и на крепостта Урвич край Панчарево. Това е една от най-важните крепости на Второто българско царство и най-добре запазената в близост до София. Най-сетне сега Софийска община се обръща към паметници, които не са само в центъра на София, но и в околностите. Има цяла програма за проучване на софийската Св. гора, към която спада и крепостта Урвич. Малцина знаят, че в околностите на столицата има цял комплекс от манастири – над 40, повечето от които са под земята в оригинал и предстои да бъдат проучвани.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване