08/15/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Цветанов забрани частните дарения за МВР

Вътрешният министър Цветан Цветанов забрани даренията за МВР от физически лица и частни фирми. Това той направи със заповед, издадена вчера в първия работен ден след лятната му отпуска. Тя влиза в сила от 1 септември. По силата на същия документ от 1 октомври т.г. трябва да започне да функционира Публичният регистър, съдържащ информация за сключените договори за спонсорство след 1 януари 2011 г.
МВР ще получава само дарения от общини, държавни структури, държавни предприятия или търговски дружества със 100% държавно участие, международни организации, Европейския съюз или институции от ЕС, се посочва в заповедта на вътрешния министър.
Също така в документа се уточнява, че в договорите за дарения ще има клауза, която да позволява публикуване в регистъра на МВР, като съответно ще бъдат спазени изискванията на Закона за личните данни и на Закона за защита на класифицираната информация. В началото на миналата седмица зам. вътрешният министър Димитър Георгиев изрази съмнение, че част от спонсорите може да откажат имената им да бъдат съобщени. В регистъра ще са описани датата и номерът на договора, страните по него, предметът и стойността на дарението и неговият получател.
Първите скандали с даренията за МВР избухнаха още преди три месеца. Тогава в репортаж на bTV служител на вътрешното министерство обяви, че има списък с номера на автомобили на фирми дарители, които не бива да бъдат спирани. Той разказа как в столична караулка имало странен списък с модели и номера на коли, както и с инструкция те да не бъдат спирани. След осветляването на скандала обаче Константин Иванов от дирекция "Престъпления по пътищата“ бил принуден да напусне системата след натиск, тъй като срещу него започнали дисциплинарни производства. Това разказа пак той преди дни.
След това се разбра, че има увеличение на даренията за МВР през последната година. В отговор от ведомството обявиха, че към 30 юни са получили 15,2 млн. лева по различни програми от ЕС. Оттам отчетоха още, че от страната за първото полугодие са получени общо 3 871 458 лева, като от тях в натура 3 623 811 лева под формата на гориво, компютри и друга техника, а в пари – 247 647 лв.
Критиките срещу практиката за приемане на дарения от страна на МВР намериха място и в доклада на ЕК на 20 юли. Ден по-късно и премиерът Бойко Борисов обяви, че даренията от частни дарители в МВР ще спрат. „Щом не се приема от Брюксел, ще отстраняваме. Казах на Цветанов, че много бързо трябва да се очистят от тази практика. Даренията ще се компенсират с пари от следващия бюджет - колкото трябва – толкова”, заяви той тогава.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване