08/16/11 17:29
(http://www.klassa.bg/)

Банките работят за пари, не за каузи

Големите банки залагат на големите пари, а не на големите каузи. Едва ли някой се чуди защо британските банки, а и не само те инвестират парите на данъкоплатците в производството на касетъчни бомби. Този вид бомби, срещу които се водят мощни кампании в цял свят, сякаш са създадени от терористите – боеприпасите, които не се взривят веднага, остават да дебнат, докато някой ги настъпи. Но за сметка на това са толкова използвани – от войната във Виетнам, през бомбардировките на НАТО срещу Югославия, когато загинаха стотици мирни граждани в Косово, кратката война между Израел и Ливан, чак до тази в Либия.
Британското правителство си изми ръцете, че било предупредило банките да спрат инвестициите в подобно производство, но те намерили вратичка в закона. Ако държавата не е тази, която може да ги спре, моралът едва ли. Все пак британските власти трябва да са запознати с вредите от касетъчните бомби, защото години наред са използвани от Кралската авиация. Освен това Лондон е подписал конвенцията за пълна забрана на производството и използването на тези боеприпаси. Осъдително е, че Великобритания е една от страните, които първи предлагат налагане на санкции за нарушаване на човешките права, а не може да контролира свои компании да не инвестират в производства, които цивилизованите хора смятат за престъпление срещу човечеството.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване