08/21/11 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Бунтовниците атакуваха столицата Триполи с операция "Морска сирена"

Експлозии и изстрели разтресоха либийската столица Триполи вчера сутринта, а лидерите на бунтовниците, борещи се срещу режима на Муамар Кадафи, твърдяха настойчиво, че краят на 41-годишното му господство е много близо, съобщи АФП. Те атакуваха столицата с операция "Морска сирена", чиято цел бе изолиране на Муамар Кадафи, докато той се предаде или се оттегли. Бунтовниците твърдят, че са превзели три ключови либийски града (включително важния Зауия) и че напредват към Триполи от запад.
Говорителят им Ахмед Джибрил заяви, че операция "Морска сирена" е съвместна работа между базирания в Бенгази Преходен национален съвет, бунтовниците, действащи във и около Триполи и силите на НАТО. Представители на опозиционните сили казаха вчера следобед за АФП, че се бият със силите, лоялни на Кадафи, в гората Гадайем, на около 24 км западно от Триполи, и се надяват да достигнат столицата по-късно вечерта. "Искаме да влезем в Триполи днес (бел. ред. - вчера)", заяви бунтовник на име Басам, добавяйки, че силите на НАТО също са атакували гората през цялата нощ в събота срещу неделя.
Часове след като бунтовниците заявиха, че са започнали атаката на Триполи, държавната телевизия излъчи аудиосъобщение без картина и с лошо качество от полковник Кадафи, съобщи АП. Той заклейми бунтовниците като предатели и "плъхове", които разкъсват Либия, добавяйки, че те са преследвани от правителствените сили от град на град. "Либийците искат да прекарат мирен Рамазан... Вместо това са превърнати в бежанци. Какво сме ние? Палестинци?“, заяви той.
АФП предаде вчера сутринта, че от Триполи започват да се евакуират чужденците, като граждани на Великобритания и на други държави трябва да бъдат изведени по море към Малта в рамките на 24 часа. По-късно обаче бе съобщено, че корабът с малтийска регистрация, който трябваше да вземе чужденците, е бил обстрелван и е бил принуден да се върне в открито море. Информацията е дошла от полското външно министерство, тъй като сред чакащите за евакуация има и полско семейство. Вестник "Класа" се опита да се свърже с говорител на българското МВнР или на кризисния център към него, но никой не отговаряше.
По-рано вчера Тунис реши да признае Преходния национален съвет като законен представител на либийския народ, съобщи агенция TAP. Правителствен източник заяви, че за това е било взето политическо решение. След началото на конфликта Тунис е приел стотици хиляди бежанци, напуснали районите на боевете. Досега африканската държава запазваше неутралитет, а представители и на режима на Муамар Кадафи, и на бунтовниците посещаваха страната, за да водят преговори и неофициални дискусии предимно в курортния остров Джерба.
Междувременно бившият номер две на либийския режим Абдесалам Джалуд призова племето на Муамар Кадафи да се отрече от "тирана" в изявление, прочетено по "Ал Джазира". "Вие сте почтено племе... Трябва да запазите вашата история и чест", каза Джалуд, който в събота избяга със семейството си в Италия през Тунис."Отречете се от тирана, защото той ще си замине, а вие ще останете с наследството му", настоя Джалуд. Бившият премиер призова още жителите на Триполи да се присъединят към бунтовниците, напредващи към столицата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване