08/23/11 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Проблемните заеми с нов рекорд, стигнаха 8,59 млрд. лв.

Необслужваните и преструктурираните заеми в родните банки достигнаха нов рекорд от 8,59 млрд. лв. в края на юли, показват отчети на БНБ. Проблемните заеми за втори пореден месец се увеличават с близо 340 млн. лв., което е и най-високият скок, генериран два поредни месеца от началото на годината. Така наречените лоши кредити в началото на годината нарастваха с по 30-40 млн. лв. и имаше оптимизъм в сектора, че растежът им започва да утихва. Спрямо година по-рано покачването на лошите заеми е с близо 2,4 млрд. лв. Според статистиката на централната банка необслужваните и преструктурираните кредити вече са 21,23 на сто от общия обем (не влизат овърдрафтите, за които се счита, че няма проблемни). В групата на лошите и преструктурираните кредити се включват т.нар. отписани кредити, необслужвани над 180 дни, необслужваните кредити между 90 и 180 дни и преструктурираните кредити. Само лошите кредити, в които влизат просрочените заеми над 90 дни, са 13,5%, което също е рекордна величина. Данните за тези кредити се изнасят от БНБ на всяко тримесечие.
Най-голям дял лошите и преструктурираните кредити имат при фирмите, където той е 22,73%, докато при потребителските е 19,50%, а при жилищните е 18,20%, като и при трите типа кредити процентът е рекордно висок.
Статистиката на БНБ показва още, че през юли общото кредитиране е нараснало с едва 202,6 млн. лв., което потвърждава несигурността, която домакинствата и бизнесът изпитват.
Общият обем на отпуснатите заеми към края на миналия месец е бил 40,48 млрд. лв, като отпускането на кредити към потребителите продължава да намалява. Според експертите банковият портфейл от кредити и овърдрафти през юли 2011 г. нараства с 0,42% на месечна база и с 2,76% на годишна база до рекордните 51,28 млрд. лв. Редовно обслужваните кредити обаче намаляват с 2,48% на годишна база до 31,9 млрд. лв. към края на юли, като причината за намалението е ръстът в лошите и преструктурираните кредити.
Въпреки това ипотечното кредитиране за втори пореден месец се увеличава. През юли спрямо година по-рано домакинствата са изтеглили с 2,5 на сто повече заеми за закупуването на ново жилище до 8,78 млрд. лв. Статистиката на централната банка отчита, че през изминалия месец банките са отпуснали с близо 5 на сто повече заеми за бизнеса до 32,32 млрд. лв.
Статистиката при депозитите показва, че неправителственият сектор държи 46,190 млрд. лв. в банките, което е с 12,2% повече спрямо същия период на миналата година. Депозитите на домакинствата и предприятията продължават да нарастват с двуцифрен темп, което означава, че страхът от кризата все още не е отминал и желанието за спестяване остава високо. Влоговете на домакинствата са се увеличили с 12,5% за един месец. При компаниите спестяванията в банки са се увеличили с 12,3%, или 13,5 млн. лв.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване