03/25/12 17:10
(http://www.klassa.bg/)

Проблемните кредити с нов рекорд, доближават 9,3 млрд. лв.

Лошите и преструктурираните кредити в банковата система през февруари достигнаха 22,58% от общия обем на всички отпуснати, показаха данни на БНБ в края на миналата седмица. В номиналнo изражение проблемните заеми са се увеличили с 66 млн. лева спрямо месец по-рано и вече са 9,28 млрд. лева, което е абсолютен рекорд. Така намалението през декември със 17,4 млн. лв. се оказва изолирано явление за последните 35 месеца. Припомняме, че експертите в сектора очакват от средата на годината пикът на необслужваните и проблемните заеми да бъде прекъснат и дори тенденцията да се обърне.
Статистиката на централната банка показа още, че фирмените задължения продължават да растат с пълна сила, като в края на февруари делът на лошите и преструктурираните заеми вече надхвърля 24 на сто – т.е. всеки пети. При потребителските процентът е 19,94%, а при жилищните заеми проблемни са 19,9 на сто от отпуснатите заеми. Според анализ на БНБ за последното тримесечие на миналата година лошите кредити, такива с просрочие над 90 дни, са 14,93% от всички отпуснати, или 8,37 млрд. лв., към края на 2011 г. От тях 1,78 млрд. лв. са кредитите с просрочие между 90 дни и 180 дни, които според методиката се водят "необслужвани". Справката за банковия сектор за края на миналата година показва, че трезорите са отчели 6,6 млрд. лв. от заемите си като загуба, тъй като са просрочени над 180 дни. Освен това финансовите институции държат под наблюдение заеми за още 4,6 млрд. лв., това са кредити, които не са обслужвани между 30 и 90 дни. Статистиката сочи, че кредитите, които не са обслужвани повече от 30 дни, са за 13 млрд. лв. Срещу тях стоят редовно обслужвани кредити за 43 млрд. лв. (включително тези със забава до 30 дни).
През февруари пък общият кредитен портфейл вече е 51,9 млрд. лв. и се увеличава с 2,64% на годишна база. Редовно обслужваните заеми са с близо 1% по малко до 31,8 млрд., а лошите и преструктурираните се увеличават с 22,73% на годишна база.
Експертите от БНБ отчитат, че продължава тенденцията депозитите на фирмите и на домакинствата да нарастват драстично. През февруари парите на домакинствата в банките са се увеличили с 13,2% до 31,359 млрд. лева. При корпоративните спестявания ръстът е с 10,7%, като размерът им вече е 13,612 млрд. лева. Данните обаче не показват увеличение на броя на депозитите, а само на размера им. Подобна статистика отново потвърждава тезата, че бедните стават все по-бедни и теглят спестяванията си, докато богатите и фирмите не смеят да инвестират и държат средствата си на депозити в банки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване