08/24/11 16:23
(http://www.klassa.bg/)

WPP с рекордни нива на печалбата

WPP Plc, най-голямата рекламна компания в света, съобщи, че печалбата й е нараснала много повече спрямо онова, което очакваха анализаторите като постижение за икономически ръст за първото полугодие по отношение на дейностите на компанията на територията на Азия и Латинска Америка.
Годишните постъпления са се увеличили с 6,1% до £4,713 млрд. и с 8,1% в постоянна основна валута. Фактурираните приходи от услуги на компанията са нараснали с 5,2% до £21,302 милиарда.
Оперативните печалби на базираната в Лондон компания, без да бъдат калкулирани в нея някои стойности, сред които девалвирането на придобитите марки и използваните финансовите инструменти, се повишиха с 13,7% до нива от 517,9 млн. паунда ($853,9 милиона). Година по-рано те бяха на нива от 455,3 млн. паунда.
Акциите също отчитат повишение с повече от 3,9%. Пазарната стойност на компанията се оценява на 7,3 млрд. паунда.
Главният изпълнителен директор Мартин Сорел заяви, че той има намерение да удвои разходите, предназначени за придобивания през тази година, доколкото компанията разширява своите операции и повишава агресивно активността си в сферата на цифровия маркетинг, особено на територията на развиващите се пазари като Бразилия, за да компенсира така забавения растеж в западните пазари.
WPP управлява редица рекламни дружества, включително и Young & Rubicam, Ogilvy & Mather и Grey Group.
"Едно от големите предимства на WPP в близка перспектива със сигурност са по-ранните етапи на рискови инвестиции и по-големият дял на постигнатата доходност от развиващите се пазари", заяви Клаудио Аспеси, анализатор на лондонската Sanford C. Bernstein. "Растежът през следващите няколко години ще трябва да дойде именно от развиващите се пазари, така че по-голямото съсредоточаване и фокусиране към тях ще бъде изключително ползотворно за компанията“, допълни експертът.
Продажбите в Азия, Латинска Америка, Африка, Близкия изток и Централна и Източна Европа, които заедно съставляват почти 30% от приходите на WPP, са нараснали с 11% спрямо година по-рано. В калкулирането на данните са изключени въздействията на придобиванията и колебанията на валутните курсове, което се равнява на 6,1% растеж.
Само през месец юли продажбите са нараснали с 4,3%, а брутният марж нараства с 5,2%. До края на годината оперативните печалби могат да бъдат подобрени с повече от 0,7 пункта спрямо нивата, отчетени за първите шест месеца на 2011 година, заявиха от компанията.
Очаква се рекламната индустрия да получи нов тласък вследствие от президентските избори в САЩ през 2012 г., провеждането на олимпийските игри и Европейското първенство по футбол.
„Спортните и политическите циклични събития по презумпция ще дадат една относителна сигурност и ще обезпечат 2012 година“, обясни Клаудио Аспеси. „Годината, която изглежда трудна и неясна за рекламните агенции и WPP, ще бъде 2013-а.“
В същото време икономическите трудности в световен мащаб, включително и опасенията за дълговите проблеми в страни като Испания, Гърция, Италия и Франция, както и федералният дефицит на САЩ са "буреносни облаци", които застрашават рекламните инвестиции, подчерта Мартин Сорел.
"Като се имат предвид последните събития, нашите дружества ще бъдат още по-предпазливи при наемането на допълнителен персонал", посочиха от WPP. „Плановете, бюджетите за 2012 г. и прогнозите ще бъдат основани на консервативна основа.“
Сред рекламодателите наистина има опасения във връзка с отслабването на глобалната икономика и аз мисля, че със сигурност водещите марки ще преосмислят плановете си за реклама“, обясни Лорна Тилибан, анализатор на Numis Corp.
Изпълнителният директор на WPP Мартин Сорел поясни категорично, че решението на “Стандарт & Пуърс “ да понижи кредитния рейтинг на САЩ вече оказа негативно влияние върху доверието на потребителите и бизнеса и предизвика турбуленции и в рекламната индустрия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване