08/24/11 12:19
(http://e-vestnik.bg/)

В преследване на Кадафи Призрака

Асошиейтед прес

Бунтовниците щурмуваха столицата и превзеха резиденцията му, но либийският лидер Муамар Кадафи разполага с още много места, където да се укрие. Например под земята. Твърди се, че мъжът, който управляваше Либия 42 години, притежава бункери дълбоко под комплекса Баб ел Азизия в Триполи, който бунтовниците вчера превзеха. Някои бивши служители на режима казват, че комплексът е свързан чрез тайна мрежа от дълги тунели с отдалечени части на Триполи, по които може бързо да се избяга.

Малцина са виждали тези тунели и не е сигурно дали те съществуват. Но предполагаемият “подземен град” пасва на аурата, която Кадафи култивираше - смесица от хитрости, слухове и митове, която караше либийският народ да гадае, а неговите опоненти де се смущават. Тази аура - плюс солидната доза брутална отмъстителност - му е помогнала да оцелее при десетки опити за покушение и евентуални преврати през десетилетията управление. По време на шестмесечното въстание срещу него Кадафи често демонстрираше уменията на дух, като внезапно се появяваше публично, след което изчезваше.

И когато рано в понеделник бунтовниците бяха завладели голяма част от Триполи, той отново стана Кадафи Призрака. Мнозина бунтовници бяха убедени, че той се крие в обширния комплекс Баб ал Азизия, а бившият висш служител на режима Фатхи ал Баджа каза, че има сведения за това, че наближаващият 70-те Кадафи е получил сърдечен удар и е прикован на легло в Баб ал Азизия.

А когато превзеха комплекса във вторник, намериха там множество оръжия, една от голф количките, с която Кадафи се е придвижвал, бедуинската шатра, в която е раздавал правосъдие. Но не и самия Кадафи. Не е известно дали той е бил там и е избягал, или изобщо не е бил там. “В Триполи има много дупки за плъхове. Търсим го в дупките”, казва полковник Ахмед Бани, военен говорител на бунтовниците.

Докато Кадафи е на свобода, той разполага с потенциала да нанесе ответен удар. Сили на Кадафи остават в околностите на Триполи в готовност да ударят по всяко време, казват бунтовници. Не са известни и местонахожденията на синовете му Хамис и Мутасим, които командват елитни части.

Два важни града също остават в ръцете на Кадафи: родното му място Сирт на брега на Средиземно море, източно от Триполи, и Себха, който е дълбоко в пустинята на 650 км южно от Триполи. В Себха има голяма военновъздушна база и ако Кадафи съумее да стигне до нея, това ще му осигури лесно бягство през пустинята в съседните Нигер и Чад.

Бани казва, че е възможно Кадафи да е в Себха, макар че “това е само една от многото възможности”. Представители на бунтовниците и жители на Себха съобщиха за сблъсъци в града между привърженици и опоненти на Кадафи след падането на Триполи.

Бунтовниците вярват, че по време на няколкото месеца въздушни удари на НАТО, вкл. и по мишени в Триполи, Кадафи е бил в постоянно движение. А Кадафи се обвива в облак на тайнственост. “Аз съм на място, където не можете да ме достигнете”, каза той в аудиопослание, излъчено по националната телевизия преди седмица. “Аз живея в сърцата на милиони.”

По време на въстанието Кадафи изненада привържениците си с внезапна поява на стената на историческата Червена крепост на главния площад в Триполи, за да говори пред тълпата долу. Някои бивши приближени на режима твърдят, че крепостта е свързана с Баб ел Азизия с тунел с дължина около три километра.

По думите на Мохамед Ганбауа, който координира действията на няколко опозиционни групи, бунтовниците смятат, че през последните седмици Кадафи се е придвижвал между жилищата на синовете си, спял е в болница и даже в хотел “Риксос”, където са отседнали чуждестранните журналисти, отразяващи конфликта.

Известно е, че в ...

Публикувана на 08/24/11 12:19 http://e-vestnik.bg/12531/v-presledvane-na-kadafi-prizraka/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване