08/24/11 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Йената остана стабилна след орязания рейтинг

Търговската сесия вчера поднесе две особено важни за йената новини, но въпреки тяхното негативно естество японската валута остана стабилна спрямо основните си конкуренти, като дори поскъпна слабо към повечето от тях. След като постави рейтинга на Япония под наблюдение през май, кредитната агенция Moody’s понижи оценката си за държавния дълг на страната в резултат от провалилите се към момента опити на местното правителство да понижи задлъжнялостта си, равняваща се на повече от два пъти брутния вътрешен продукт. Макар че според агенцията перспективите пред японската икономика остават положителни, което означава, че в средносрочен план не се предвиждат нови понижения на нейния рейтинг, трудностите пред управляващите остават значително високи.
Пречки пред по-бързото възстановяване на икономическата активност създава и рекордно високата цена на йената, която само преди няколко дни регистрира нова най-висока стойност спрямо щатския долар от Втората световна война насам. Интересът към японската валута не спадна дори след директната намеса на валутния пазар от страна на местната централна банка в началото на август, като оттогава йената е приключила едва две сесии със спад по отношение на „зелените пари”.
Имайки предвид, че икономиката на страната е предимно експортно ориентирана, скъпата валута представлява значителна опасност пред износителите. Това накара Министерството на финансите да обяви програма на стойност 100 млрд. долара, целяща подпомагането на дребния и средния бизнес. В допълнение към това представители на ведомството ще следят по-подробно операциите на валутния пазар от страна на около 30 местни финансови институции, като идеята е да се избегнат прекалено спекулативните сделки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване