08/25/11 17:43
(http://www.klassa.bg/)

Турция се рекламира с 45 млн. долара, нашите послания са неясни

Турция ще рекламира туризма си в чужбина с 45 млн. долара. Те ще са насочени към подобряване и укрепване на имиджа на страната в сферата на туризма. Турция ще отдели 5 млн. долара само за рекламата на своите курорти и забележителности в Русия. Активната рекламна кампания ще започне през 2012 г. Докато за южната ни съседка е видно, че рекламата й има ефект, то за България той не е видим. По еврофондовете можем да усвоим 36 млн. евро за национален маркетинг, но проблемът ни е в липсата на ясна платформа и ясна собственост върху културно-историческите атракции, смятат от Националния борд по туризъм.
Една реклама е успешна не само когато са инвестирани достатъчно пари в нея, а когато тя се подчинява на ясна и широка платформа, смята Поли Карастоянова, изпълнителен директор на борда. Тук говорим за разпознаваем бранд за отделни дестинации и региони, за реклама, която да се основава на 2-3 основни продукта. Едва когато се пусне поръчката и се изготви проект за национален бранд на туризма в близките от 3 до 5 години, ще може да се измерва и ефективността от изпълнението му, обясни тя.
„Българското правителство не реагира адекватно на няколко важни случая. Трябваше да се прояви съпричастност първо при нещастния случай с детето, което загина в басейн в Златни пясъци. Да се вземе позиция, когато тръгна рекламата на ИКЕА, която засяга Слънчев бряг. Да има реакция на публикациите, че страната ни е алкохолна дестинация. Това навреди много на имиджа ни“, смята Карастоянова
Можем да се рекламираме като една от трите по значение дестинации в Европа след Италия и Гърция.
„Турското министерство на туризма рекламира своите обекти с ясната представа, че е собственик. Докато ние още не сме наясно кой е собственик на туристическите атракции“, коментира Румен Драганов, шеф на Контролния съвет на организацията. Вместо това тя рекламира в своите клипове частни хотели и несъществуващи обекти като бягащи нимфи. Без да има ясна представа за своите атракции публична-държавна собственост тя не може да има адекватна реклама, допълни Драганов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване