08/28/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Американската армия след 11 септември: метаморфоза и изтощение

Франс прес

Американски войници в Ирак. Снимка: багнюз

Въвлечена в два конфликта след 11 септември 2001 г., американската армия претърпя коренна промяна под натиска на партизанска война, за каквато не беше подготвена, и въпреки огромното увеличение на бюджета й, за десет години воюване се изтощи.

Преследване на екстремистки бойци, инвазия в Ирак, борба с иракските и талибанските бунтовници - след рухването на кулите близнаци в Ню Йорк САЩ навлязоха в нова ера.

Отначало американската военна мощ действаше като валяк: талибанският режим бе свален за месец, а този на Саддам Хюсеин - за три седмици. Скоро обаче американските въоръжени сили се оказаха изправени пред много по-кръвопролитна битка: бунтовниците.

В първите години на новото хилядолетие американската армия беше забравила поуките от Виетнам и представляваше сила, подготвена изцяло за конвенционален конфликт. Съединените щати направиха грешката да се “предоверят на ефикасността на високите технологии пред селския характер на противниковите сили”, казва бившият посланик Джеймс Добинс.

“През 2002 г. американските войници в Афганистан бяха около 10 000, а плановете на Пентагона за Ирак предвиждаха поддържането на контингент от 30 0000 души през септември 2003 г.”, казва Добинс, експерт в мозъчния тръст “Ранд”. Тогава не ставаше въпрос за участие в мисия за модернизиране на страната, (т. нар. “нейшън билдинг”).

Американците трябваше болезнено да се учат отново как да водят борба с бунтовници, продължавайки същевременно да преследват екстремисти с помощта на все по-военизираните разузнавателни служби и на едно ново оръжие - безпилотните самолети.

Десет години след 11 септември в Афганистан все още са разположени 100 000 души, а в Ирак - близо 50 000. Направените разходи са внушителни, не по-малки са и човешките загуби и материални щети. От 2001 г. насам войната с тероризма и операциите в Афганистан и Ирак струват 1,283 трилиона долара според на Служба за изследвания към Конгреса.

Убити са над 6000 американски военни, над 45 000 са ранени. Медицинските разноски за бившите войници може да достигнат 1 трилион долара за следващите 40 години, сочи проучване на университета “Браун”. Две трети от 1,25-те милиона ветерани, мнозина от тях - изпращани в Ирак и Афганистан по няколко пъти, страдат от невидими рани като синдрома на посттравматичния стрес, и имат различно тежки психически проблеми. Броят на самоубийствата достига върхови стойности.

А какви са резултатите? Бюджетът на Пентагона се удвои, наистина, но броят на корабите и подводниците намаля с 10 процента, а броят на ескадрилите изтребители и бомбардировачи - наполовина. Потънали в пясъците на Ирак и афганистанските планини, войниците “нямаха време да се обучават” за конвенционална война, казва Лорънс Корб, експерт в Центъра за американски напредък.

След края на тези кампании махалото неизбежно ще трябва да се върне, отбелязва на свой ред Стивън Бидъл от Съвета за външни отношения. Нещо по-лошо, според него армията е изчерпана: “Съществува точка на разрушаване. Никой не знае къде се намира тя и изглежда още не е достигната, но това е крайно изтощена институция. Има граници, отвъд които не бива да бъде тласкана”, предупреждава той.

Бившият шеф на Пентагона Робърт Гейтс изглежда беше осъзнал това. През февруари, няколко месеца преди да се оттегли от поста, той предупреди: “всеки бъдещ министър на отбраната, който тръгне да съветва президента да прати значителна военна сила в Азия, Близкия изток или Африка, трябва да си прегледа главата”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване