08/30/11 17:44
(http://www.klassa.bg/)

Еврото олекна срещу основните конкуренти

Еврото отчете спад срещу повечето си основни конкуренти, съобщи „Блумбърг“. Посоката на движение на единната валута се дължеше на спекулациите, че Европейската централна банка е приключила с повишаването на основния лихвен процент, докато дълговата криза продължава да притиска икономическия растеж. Натиск върху еврото указа и изказването на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, че финансовата институция ще промени очакванията си за инфлацията. От началото на годината банката е повишила основния лихвен процент в еврозоната два пъти до 1,5%. Следващата среща на ЕЦБ е на 8 септември. Освен това вчера и статистическите данни показаха спад на икономическото доверие в ЕС и в еврозоната. Показателят бе с най-силно понижение от началото на годината. В целия ЕС в края на август индикаторът се е понижил до 97,3, или с 5 пункта, а в еврозоната - с 4,7 на сто до 98,3 пункта.
Йената от своя страна поскъпна при 13 от 16-те основни валутни конкурента. Това се дължеше на резултатите зад Океана – там цените на жилищата паднаха за пореден път.
“Има сигнали че проблемите на финансовите пазари имат много по-забележимо отражение не само върху доверието, но и върху цялостната икономическа активност“, обясни експерт от Wells Fargo & Co. в Ню Йорк. Еврото спадна с 0,6% до ниво от 1,44 долара. Единната валута отчете спад с 0,7% до 110,69 йени. От своя страна японските пари добавиха 0,2 на сто до 76,70 за долар. Швейцарският франк олекна с 0,4% до 81,89 сантима за долар.
На стоковите пазари вчера петролът мина 88 долара за барел, което е ръст с близо долар.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване