08/30/11 18:16
(http://www.klassa.bg/)

Китай иска да купува синьо гориво от източниците за "Набуко"

Проектът за газопровода „Набуко“ се сблъска челно с интересите на Китай към природния газ от Туркменистан, съобщи руското издание „РБК Дейли”. Пекин възнамерява към 2015 г. да увеличи петкратно вноса на природен газ по маршрута Туркменистан - Узбекистан - Казахстан – Китай, твърди изданието, цитирано от „Лайвнюз“. „Увеличаване на доставките от Туркменистан за Китай може да попречи на изпълнението на проекта „Набуко“, насочен към доставки на газ за Европа“, коментира анализаторът на петролния и газов сектор в "Ренесанс капитал" Илдар Давлетшин.
Проектната мощност на „Набуко“ е между 26-32 млрд. кубика годишно. След отказа на Иран да участва в проекта Туркменистан ще бъде основен доставчик на газ за тръбата. Китай също се нуждае от газ и от 2015 г. търсенето от страна на Пекин ще нарасне значително и не знам дали от Централна Азия ще могат да отговарят на него“, коментира експертът. Засега обаче за основен доставчик се сочи Азербайджан, който не е ясно дали също е готов да доставя 21 млрд. кубика газ за „Набуко“.


С 44% се е увеличила печалбата на „Газпром“

С 44% се е увеличила чистата печалба на руската "Газпром" за първото тримесечие на 2011 г. Спрямо същия период на миналата година тя е достигнала 468 млрд. рубли (11,2 млрд. евро), предаде БГНЕС. Оборотът на газовата компания също е нараснал с 38% до 1,316 трилиона рубли (31,5 млрд. евро). Резултатите на дружеството са дори по-добри от очакванията на анализаторите от „Дау Джоунс“. Приходите от продажбата на газ са се увеличили с 42% спрямо първите три месеца на 2010 г. до 870 млрд. рубли (20,8 млрд. евро). От „Газпром“ отчитат и увеличаване на разходите за покупки на газ и петрол от Централна Азия с 33% до 203 млрд. рубли (4,9 млрд. евро).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване