08/30/11 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Природният газ поскъпва под 10% от октомври

Природният газ най-вероятно ще поскъпне с под 10% от октомври, заяви вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. От ДКЕВР все още не са получили окончателните данни, но очакват „Булгаргаз“ да намали исканото увеличение от 20 на сто, след като се види и прогнозата за цените на горивата по световните пазари през септември. Регулаторът планира да отложи и част от приходите на „Булгаргаз“, за да не се наложи рязко поскъпване на горивото.
Семерджиев допълни, че ако природният газ поскъпне над 5%, това ще се отрази и върху цените на парното от октомври. Ще се използват възможностите на топлофикационните дружества цената на топлото да не бъде повишавана.
От ДКЕВР започват и преструктуриране на електроразпределителните дружества у нас – ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН. Структурите им ще бъдат променени така, че да бъде спазен третият либерализационен пакет на ЕС. Това означава разделение на дейностите по разпределение и доставка на ток, обясни Семерджиев. Според него това ще спомогне за либерализирането на пазара на електроенергия у нас. Очаква се промените да са факт до края на годината.
Трите компании са предприели мерки и за по-бързо изкупуване на съоръжения, построени от бизнеса и присъединени към мрежата. Сключени са и договори за изкупуване на енергия между НЕК и дружествата ЕВН и ЧЕЗ, а предстои подписването на договор и с Е.ОН.
От комисията обясниха, че новите цени за водоползване, които бяха обявени през юни, ще повлияят върху цените на електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“ и водните централи. Със свое становище в понеделник от Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори се оплакаха, че таксите за промишлено водоснабдяване от повърхностни води са били увеличени с 275%, а таксите за доставки на вода от сондажи са вдигнати 700 пъти. От ДКЕВР уточниха, че промените в тези цени ще се включат в цената на тока от юли догодина.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване