08/31/11 15:09
(http://www.klassa.bg/)

Създават хапче срещу слънчеви изгаряния

Хапче, което предотвратява слънчевите изгаряния, може да се появи в аптеките до пет години, след като британски учени откриха как коралите се предпазват от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи, съобщи „Дейли телеграф“.
Коралите не страдат от слънчеви изгаряния, въпреки че обитават плитките води в тропическите региони, защото могат да произвеждат собствени слънцезащитни средства. Учените от Кралския колеж в Лондон, изследвали съставките, които предпазват коралите от UV лъчите, се надяват до пет години да създадат хапче, което да защитава кожата и очите ни от Слънцето и да премахне необходимостта от слънчеви очила и кремове против изгаряния. Вероятно таблетките ще могат да се получават срещу лекарска рецепта, тъй като предозирането може да увеличи риска от недостиг на витамин Д и отслабване на костите.
Коралите превръщат съставките, произведени от водораслите в тях, в слънцезащитен елемент, който предпазва както коралите, така и водораслите от слънчеви изгаряния. Рибите, които се хранят с корали, също могат да се възползват от тази защита, но човешката храносмилателна система унищожава полезните съставки, преди те да реализират своето действие. Д-р Пол Лонг се надява да успее да промени съставките така, че те да могат да оцелеят достатъчно дълго в човешкия организъм, за да могат да ни въздействат. Според него клиничните тестове ще могат да започнат до две години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване