09/01/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Израел-Египет - напрежение и след Мубарак

Франс прес

Израелското знаме отново се развява над посолството на Израел в Египет десет дни след като бе свалено под възторжените възгласи на тълпата след смъртта на петима египетски полицаи при инцидент на границата с израелската държава.

Този акт доказва, че мирният договор от 1979 г. е крайъгълен камък за двете страни и отразява техните стратегически интереси, заяви Игал Палмор, говорител на израелското външно министерство. “Цялостната регионална стабилност е поставена под въпрос и това възлага на двете страни много голяма отговорност в поддържането на мира”, подчертава Палмор.

Израелският дипломат визира голямата криза - първата между двете страни след свалянето през февруари на президента Хосни Мубарак - след атентатите от 18 август на въоръжени командоси от египетски Синай, които убиха осем израелци северно от Ейлат, на брега на Червено море.

Петима египетски полицаи загинаха при все още неизяснени обстоятелства, докато израелските сили преследваха предполагаеми нападатели. След това Египет поиска Израел не само да се извини официално, но и да започне разследване за обстоятелствата около смъртта на полицаите.

Израел “се безпокои от факта, че ситуацията в Египет е политически нестабилна, тъй като обществото ври и кипи и никой не се осмелява да се противопостави “, заяви високопоставен израелски представител, пожелал да запази анонимност. “За сметка на това беше установен добър контакт между главнокомандващите и министрите на отбраната на двете страни”, изтъкна представителят.

“Взехме си поука от кризата: египтяните разбраха, че силите им в Синай понякога правят проблеми и осъзнахме негативното влияние на изцепките за египетската некомпетентност”, допълни той, визирайки грубите изказвания на израелския министър на отбраната Ехуд Барак, които предизвикаха гнева на египтяните.

С одобрението на Израел бронетранспортьори на египетската армия влязоха на 13 август в северен Синай за голяма операция, в която участваха над 1000 войници и полицаи, изтъкват египетските сили за сигурност.

Страхувайки се от нападения на палестински джихадисти от Синай, израелската армия изпрати тази седмица допълнителни отряди по границата с Египет и ивицата Газа, след като предупреди властите в Кайро, заяви израелски военен говорител.

Демилитаризирането на Синай е предвидено в израелско-палестинския мирен договор. Но Барак припомни в неделя, че Израел в миналото неколкократно е разрешавал изпращането на допълнителни египетски сили на полуострова.

Извършители на самоубийствените атентати срещу египетските курорти Таба (2004 г.), Шарм ел шейх ( 2005 г.) и Дахаб ( 2006 г. ), радикалните ислямистки мрежи в Синай могат отново да ударят. Точно преди година те поеха отговорност за ракетните удари срещу Ейлат и йорданското пристанище Акаба.

Генералът от резерва Узи Даян отбеляза, че Израел трябва да настоява за прилагането на трите основни съставни части на мирния договор: свобода на плаване в Суецкия канал, спазване на газовите споразумения и запазване на демилитаризирането на Синай. Според него Израел трябва да се подготви в дългосрочен план за огромна заплаха на границата си с Египет.

По-малко разтревожен, професорът по политология Ефраим Инбар смята, че няма повод за безпокойство за мирния договор с Израел, докато той служи на египетската армия, която въобще няма интерес да променя проамериканския си подход. Вашингтон отпуска на Египет годишна военна помощ от близо два милиарда долара (1,388 милиарда евро).

БТА

Публикувана на 09/01/11 21:20 http://e-vestnik.bg/12590/izrael-egipet-naprezhenie-i-sled-mubarak/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване