09/01/11 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Този път БРИК няма да спаси глобалната икономика

Акциите на международните компании, разчитащи основно на нововъзникващите пазари за продажби, показват, че развиващите се страни няма да разполагат с мощта да подсилят глобалната икономика.
Индексът на Goldman Sachs за американските компании с най-сериозни приходи от развиващите се страни падна с 15% от април насам, най-голямото му понижение от началото на бичия пазар през 2009 г. Avon Products, за която нововъзникващите пазари са източник на поне 74% от оперативните й печалби, се смъкна с 15% в Ню Йорк миналия месец. Siemens, която удвои продажбите си в тази група страни за пет години, загуби 21% на борсата във Франкфурт, най-драстичното й понижение от октомври 2008 г.
По време на рецесията в САЩ между декември 2007 г. и юни 2009 г. държавите от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) се превърнаха в двигатели на глобалната икономика, като брутният вътрешен продукт на Китай нарасна със 7,9% в период, когато американската икономика продължаваше да се свива. Динамично развиващите се държави стоят зад около 85% от глобалния икономически растеж оттогава, но сега Китай, Индия и Бразилия се забавят, след като вдигнаха лихвите, за да овладеят инфлацията, провокирана от фискалното стимулиране на стойност $870 млрд. по време на финансовата криза.
„Генерираният от държавната политика бум през последните години няма да се повтори скоро“, казва Стивън Кинг, главен икономист в HSBC Holdings в Лондон и автор на „Загуба на контрол: заплахите за западното благоденствие“. „Нововъзникващите пазари едва ли ще изиграят ролята на спасители още веднъж“, допълва той.

Забавяне на търсенето

Следствията от него са видими на фондовия пазар, където акциите на Avon и Siemens паднаха два пъти повече от MSCI World Index миналия месец. Разрастването в САЩ, Европа и Япония е разколебано, така че забавящото се търсене в страните от БРИК носи допълнителни проблеми за глобалния растеж. Индексът на китайското производство стигна 50,9 пункта, което е 29-месечно дъно, съобщава Китайската федерация за логистика и снабдяване.
Някои инвеститори използват разширения формат БРИКС, включващ и Южна Африка след присъединяването й към групата през декември. Най-голямата икономика на Черния континент се разрасна с годишен темп от 1,3% през второто тримесечие, най-слабия й резултат за последните близо две години.
Динамично развиващите се икономики вероятно ще „избегнат твърдото приземяване, но няма да спасят света“, казва Йоаким Фелс, главен икономист в Morgan Stanley в Лондон. Банката смъкна прогнозата си за растежа на тази категория страни за следващата година от 6,7% на 6,1%.
BRICs Sales Index на Goldman Sachs, в който влизат акциите на Avon, Citigroup, Whirlpool и още 47 компании, се оказа пророчески преди четири години. Той падна с 5,1% през четвъртото тримесечие на 2007 г., въпреки че MSCI Emerging Markets Index се покачи с 3,4%, а анализаторите в Merrill Lynch и Morgan Stanley казваха, че развиващите се нации ще преодолеят зависимостта си от САЩ.
Бразилия и Русия изпаднаха в рецесии, а растежът в Китай и Индия се срина. Индикаторът БРИК, чиито компании разчитат на нововъзникващите икономики за средно около 50% от продажбите си, потъна с 57% през 2008 г., показват данните на „Блумбърг“.
От края на юли до затварянето на Нюйоркската борса на 30 август индексът на Goldman е загубил 8,7%, MSCI за нововъзникващите пазари е паднал с 11%, а MSCI World за акции в развитите държави се смъкна с 8,4%.
Avon, най-големият амбулантен търговец на козметика в света, отчете спад от 4,5% в приходите си за второто тримесечие от Азия. Компанията казва, че растежът в Централна и Източна Европа се е забавил на 5,4%, при 9,7% година по-рано.

По график

Акциите на компанията паднаха с 23% през последните 12 месеца при ръст от 16% на Standard & Poor’s 500 Index. Главният изпълнителен директор Андреа Юнг заяви в края на юли, че дългосрочната стратегия на базираната в Ню Йорк компания е насочена към развиващи се страни, като Китай и Индия, и се движи по план.
Citigroup, третият по големина американски кредитор по размер на активите, получава над половината от приходите си от нововъзникващите пазари, заяви главният изпълнителен директор Викрам Пандит през март. Постъпленията за второто тримесечие от филиалите на банката в Латинска Америка и Азия са се покачили с 13% на $4,46 млрд., но печалбата е намаляла с 14%. Акциите на банката се смъкнаха с 19% миналия месец, повече от негативното движение на S&P 500 Financials Index от 11%.
Whirlpool е получила от развиващите се нации най-малко 32% от приходите си за второто тримесечие по данни на „Блумбърг“. Най-големият производител на домакинска техника в света отчете спад от 92% в оперативната си печалба от Азия, което е над понижението от 62% в Северна Америка. Акциите на Whirlpool поевтиняха с 8,7% през август, с което спадът им от началото на годината става 29%.
Миналия месец данните от САЩ показаха, че най-голямата икономика в света се е разширила с 1% през второто тримесечие, което е по-бавен темп от първоначално изчисления. През август инвеститорското доверие в Германия също се е смъкнало до най-ниското си равнище за период от над две години и половина.
„Повечето новоразвиващи се пазари все още зависят от ръста в развитите икономики и това едва ли ще се промени в скоро време“, казва Раджив Джайн, който контролира управлението на около $15 млрд. за Vontobel Asset Management, включително Virtus Global Opportunities Fund, надминал 99% от конкурентите си през тази година според данните, анализирани от „Блумбърг“.
Тази седмица Бразилия неочаквано намали лихвените проценти след пет последователни увеличения досега през 2011 г., тъй като опасността от нова рецесия в Европа и в САЩ убеди политиците и мениджърите, че засега не точно инфлацията е главният им повод за тревога. Правителството се опитва да ограничи кредитния ръст. Заемите са се увеличавали с поне 19% в продължение на 12 последователни месеца, а равнищата на лошите дългове в кредиторите като Itau Unibanco Holding, базирана в Сао Пауло започнаха да нарастват бързо.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване