09/01/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Шпионски скандал в Гърция

Прокуратурата в Атина се очаква в понеделник да предприеме наказателно преследване за шпионаж срещу неизвестен извършител, след като бяха установени нови факти в резултат на разследването във връзка със скандала с подслушваните телефонни разговори на бившия премиер Костас Караманлис, на министри от неговия кабинет, журналисти, бизнесмени и активисти.

Твърди се, че САЩ са подслушвали телефонните разговори на бившия гръцки премиер Костас Караманлис в периода 2004-2005 г. чрез мрежата на мобилния оператор Водафон Хелас. Следствието тогава установи, че около 100 телефонни номера на Водафон Хелас са били подслушвани от лятото на 2004 г. до март 2005 година. От прокурорското разследване се появиха индикации, че в скандала са замесени служители от посолството на САЩ в Атина. По-конкретно става ясно, че е открит “съмнителен” мобилен телефон, който е имал връзка с посолството.

Въпросният телефон не е бил свързан с другите 14 телефона, с помощта на които са били подслушвани разговорите. Смята се, че с него служители от американското посолство са подслушвали телефонни разговори от юли 2004 г. до февруари 2005 г.
Телекомуникационни експерти са на мнение, че “съмнителният” мобилен апарат е бил използван паралелно с останалите телефони за подслушване на разговори по едно и също време.

Заслужава да се припомни, че още след като бе разкрит шпионският скандал, кабинетът Караманлис посочи възможния виновник - гръцкия клон на телекома Водафон, в който доминираща е била ролята на американското посолство. Ключов момент в разкриването на скандала се оказа магазин за мобилна телефония в Пирея, където е бил разкрит шпионският център, оказал се слабото звено в тази шпионска афера.

Първото съдебно разследване не можа да установи извършителите и то бе пратено в архива. Тогава следствените власти не са могли да стигнат до връзките на конкретния магазин с тези подслушвания, не е било поискано и никакво съдействие от американска страна и по-специално от централата на службата за национална сигурност на САЩ в Мериленд, с чиито телефони са били осъществявани подслушванията през юни 2004 г.

През 2008 г. влязлата в архива съдебна преписка предизвика разнородни реакции, тъй като тя бе придружена с мотиви за изтекла давност на деянието.
Преди година след писмено искане на комисията по институциите и прозрачността към парламента прокуратурата към Върховния съд реши да извади случая от архива и да продължи съдебното разследване за установяване на виновните за шпионския скандал.

Една от критиките бе, че не са били разпитани двама важни свидетели, единият от които е бил служител в магазина за мобилна телефония в Пирея.
Съдебните власти в Атина смятат, че в скандала са замесени повече от един човек. Досега обаче разследването удря на камък заради отказа на американското правителство да сътрудничи с гръцките съдебни власти. Посолството на САЩ не е отговорило на нито едно искане за съдебна помощ, предявено от гръцката прокуратура.

БТА

Публикувана на 09/01/11 21:25 http://e-vestnik.bg/12586/shpionski-skandal-v-gartsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване