09/02/11 08:48
(http://radiomilena.com/)

Цели ОИК заплашват с бойкот на предстоящите избори, според БСП

Общинските избирателни комисии (ОИК) не са осигурени с финансови средства за дейността си. Това каза Михаил Миков в декларация от името на ПГ на Коалиция на България, предаде  Агенция “Фокус”. „Днес отново сме пред избори, на които отново България трябва да доказва своя капацитет за демокрация. Освен, че два избори се провеждат в един ден, в сила е и новото законодателство, в което има редица предпоставки за манипулиране на изборните резултати в полза на управляващото мнозинство. Финансовата неосигуреност за сериозна разяснителна кампания, която е крайно необходима в обърканата законадателна среда не е налице. Ниското заплащане и финансова неосигуреност водят до масово напускане на членове на общинските избирателни комисии. В една трета от комисиите са направени масови замени. Този процес продължава”, заяви Миков.
Цели комисии заплашват с бойкот на предстоящите избори. Обяснението на заместник-финансовия министър Владислав Горанов е – щом квотите са партийни, нека всяка партия да си търси пари за допълнително заплащане. „Едно такова разбиране политизира на финансова и на парична основа работата на членовете на комисиите, които би трябвало да се подчиняват само на закона. Комисиите не са осигурени за дейността си”, каза още Миков. „Опитът да се прехвърли финансирането на изборите на общините е незаконен, но и невъзможен, защото в условията на криза, те не разполагат с тези средства”, каза още той.
ПГ на Коалиция за България ще внесе промени в Изборния кодекс, с които настоява да се премахнат ограниченията пред неправителствените организации за наблюдение на изборния процес. Левите призоваха за незабавното разглеждане на промените.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване