09/04/11 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Проклятието на еврото и краят на “метода Моне”

Да го наречем проклятието на еврото. Когато политиците обсъждат в Брюксел кризата с единната валута, пазарите неизменно оценяват действията им като твърде недостатъчни и твърде закъснели. А когато се върнат в родните си страни, там ги обвиняват, че са отстъпили твърде много и твърде бързо. В резултат на това пазарите на облигации изпадат в паника, а лидерите - в политически нокдаун. Такава бе съдбата на сделката, постигната на срещата на върха през юли, за второ спасяване на Гърция и укрепване на зараждащия се Европейски валутен фонд. Правителствената задлъжнялост е опасно нестабилна в Италия и Испания, и въпреки това политическото одобрение на сделката срещна проблеми в Германия и Финландия.

“Европейският съюз,” както се оплака един еврократ ветеран, “не е проектиран да се занимава с кризи”. За това трябва да обвиним Жан Моне - кръстника на ЕС. Френският функционер вярваше в постепенното обединение на следвоенна Европа чрез дискретни проекти, управлявани от каста технократи, като крайната цел нарочно не бе ясно формулирана. Европа, казваше той, “няма да бъде изградена изведнъж, или като единно цяло: тя ще бъде изградена с конкретни постижения, които на първо място ще създадат фактическа солидарност.” Методът му сполучи в перспектива. Европейските държави доброволно се отказаха от част от суверенитета си, постигайки забележително съдружие.

Но “методът Моне” създаде два проблема. На първо място отчуждава избирателите. Избраните правителства все по-често трябва да носят отговорност за политика, която не контролират напълно, докато гласоподавателите нямат власт “да изхвърлят онези безделници” в Брюксел. Европейският парламент - самовеличаещ се и посредствен - не може да запълни дефицита на демокрация. Другият недостатък на метода е явната му мудност. Властта в ЕС е разпръсната и много решения все още трябва да се вземат с консенсус от 27-те страни членки (или 17-те, що се отнася до еврозоната).

Еврото бе създадено без поддържаща структура от хазна, пълномощия за вдигане на данъците и съгласувано вземане на решения. При нормални условия такива компромиси, корекции и балансиране облекчават дефицита на демокрация, като гарантират, че държавите членки няма да се чувстват твърде мачкани. В кризисни времена, обаче, те обричат ЕС на мъчителни действия. Всеки отговор на дълговата криза бе подлаган на вето от правителства и парламенти. Търговците на облигации могат да реагират за секунди или часове, държавите за дни или седмици, но на ЕС типично са му нужни месеци, години, дори десетилетия. Най-отзивчивият играч в цялата еврозона по време на кризата бе Европейската централна банка, която не е избираема и зависима от което и да е правителство.

Но дори в този момент, когато лидерите на ЕС се мъчат да приложат половинчатите стъпки, които са договорили досега, в хор се разнасят искания за още по-пълна интеграция. Малцина отиват толкова далече, колкото Йошка Фишер, опитния държавник и икона на германските Зелени, който се обявява за Съединени европейски щати. Но някои даже извън еврозоната имат силно желание 17-те да се сближат по-плътно. Ян Винсент-Ростовски, финансовият министър на Полша (която е ротационен председател на ЕС), формулира проблема така: “Изборът е: по-тясна макроикономическа интеграция в еврозоната или разпадане на еврозоната. Няма трети път.”

И все пак поддръжниците на интеграцията не са на едно мнение каква да бъде тя на практика. Оформят се две визии. Едната, издигната от френския президент Никола Саркози, е идеята за “икономическо правителство”. Не е ясно какво точно би могло да представлява то. Вероятно би означавало 17-те членки на еврозоната да се събират на високо ниво два пъти в годината, за разлика от традиционните сбирки на 27-те, както и за разлика от новия “пакт Евро плюс”, хибрид от 17-те и шест други страни, желаещи да участват в по-тясната икономическа координация. Официално или неофициално Херман ван Ромпой, президентът ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване