09/06/11 19:29
(http://www.klassa.bg/)

Барозу: ЕС няма да създава собствена рейтингова агенция

Европейският съюз не възнамерява да създаде собствена рейтингова агенция. Това заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу по време на посещението си в Австралия, цитиран от „Франс прес”. Спекулации за създаването на собствена агенция на ЕС се появиха, след като останалите агенции намалиха кредитния рейтинг на редица страни в Европа, създавайки напрежение на световните пазари. Барозу посочи, че има въпроси относно ролята на рейтинговите агенции преди глобалната финансова криза, но отхвърли всякаква възможност ЕС да създаде собствена агенция за оценка на кредитния рейтинг.
Лидерите на съюза са изключително критични към агенциите, които постепенно понижават рейтинга на най-слабите страни от еврозоната със задълбочаване на дълговата криза. Според тях тези оценки още повече са влошили ситуацията, коментира информационната агенция.
По време на среща с австралийския премиер Джулия Гилърд в Канбера, председателят на ЕК заяви, че европейската икономика няма да изпадне в рецесия, а еврото ще остане „силно и устойчиво“, съобщи Би Би Си. Барозу допълни, че комисията и националните правителства правят „всичко, което е по силите им, за да се справят с дълговите проблеми в еврозоната“. Очакванията на ЕК са в близките месеци икономиката на еврозоната да отбележи умерен ръст.
"Ние правим всичко необходимо, от борбата с бюджетните проблеми до укрепването на управлението на еврозоната, от по-строгата финансова регулация до подобряването на цялостната ни конкурентоспособност", увери председателят на ЕС.
Изявлението на Барозу идва, след като миналата седмица Standard & Poor's обяви, че рискът от двойна рецесия в еврозоната е нараснал. Според ревизираната прогноза на кредитната агенция през тази година икономиката на 17-те най-силни в индустриално отношение страни в еврозоната ще нарасне с 1.7%, вместо с първоначално очакваните 1.9%. В събота от агенцията съобщиха, че ако бъдат създадени еврооблигации, гарантирани от всички страни в зоната, те ще ги оценят като спекулативни и ще получат най-ниския рейтинг, предаде "Франс прес" и БТА. S&P не води разговори с ЕС за идеята, тъй като това би представлявало евентуален конфликт на интерeси, казва Мориц Кремър, който е управляващ директор на Standard & Poor's (S&P) за европейските суверенни рейтинги, по време на икономически форум в Австрия. Ако имаме еврооблигация, при която Германия гарантира 27%, Франция 20%, а Гърция 2%, тогава рейтингът и ще е CC, какъвто е и рейтингът на Гърция, категоричен бе той.
В същото време президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише коментира в Париж, че настоящата криза на финансовите пазари има глобален характер, но най-тежка е ситуацията на фондовите борси в държавите - членки на Европейския съюз. Според него в икономиката на региона има редица ключови проблеми, изискващи специалното внимание на властите. По-конкретно сред тях са укрепването на общите финансови институции, работата по които „е завършена едва наполовина“. Кризата на пазарите посочва необходимостта от укрепване на системата на управление и по-строго регулиране на монетарната политика, смята Трише. Президентът на ЕЦБ призова страните на еврозоната да изпълнят новия план за оказване на помощта на Гърция и да засилят регулацията на публичните си финанси.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване