09/07/11 14:33
(http://www.klassa.bg/)

Апарат на НАСА показа следите от покоряването на Луната

Нови снимки с висока резолюция, направени от орбитиращата камера на НАСА LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), показват ясни доказателства за мисиите на астронавтите на Луната близо 40 години, след като последният космически апарат стъпи на земния спътник, съобщи Ройтерс.
Американската космическа агенция разпространи вчера три снимки, направени през последния месец от апарата LRO, който е в лунната орбита вече две години. Снимките показват ясно следите от кацането на мисиите „Аполо 12“, „Аполо 14“ и „Аполо 17“ на Луната през 60-те и 70-те години на миналия век, както и дори отпечатъците от стъпките на последния астронавт, ходил по лунната повърхност през 1972 г.
Общият брой на мисиите от 1961 г. по програмата „Аполо“ е 33. От 1968 до 1975 г. са изстреляни 15 космически кораба от серията „Аполо“ с екипаж на борда. От тях девет достигат до Луната, шест от тях кацат успешно, а на Луната са се разхождали общо 12 астронавти.
LRO снима повърхността на Луната от две години, но промените в неговата орбита, направени през август, му позволиха да направи снимки с по-висока резолюция. Маневрата временно понижи орбитата на апарата от средно 50 км над лунната повърхност до 21 км. LRO остана в тази орбита четири седмици, което беше достатъчно дълго, за да може Луната да се завърти около оста си и апаратът да заснеме три от местата, на които мисиите на астронавтите са кацали досега, както и отпечатъците от стъпките на астронавтите върху тънката почва на земния спътник.
Ерозионните процеси протичат много по-бавно на Луната, отколкото на активна планета като Земята. Смята се, че скалите на повърхността на земния спътник ерозират с около един милиметър на всеки един милион години. В крайна сметка обаче всички следи от кацанията на Луната ще бъдат изличени. Тя постоянно е бомбардирана от микрометеорити, които с времето ще заличат подобни следи и ще унищожат екипировката, оставена на повърхността й, прогнозира Би Би Си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване