09/07/11 14:30
(http://www.klassa.bg/)

Безкофеиновото кафе също ободрява

Милиони хора са убедени, че сутрешното кафе им дава енергия за целия ден. Стимулиращият ефект от напитката обаче може би е просто внушение, показва изследване, цитирано от „Дейли мейл“.
Британски учени изследвали 88 доброволци на възраст между 18 и 47 години, които пиели най-малко по две чаши кафе дневно. На част от тях учените дали обикновено кафе, но им казали, че пият безкофеинова напитка. На други предложили безкофеиново кафе, но участниците мислели, че то съдържа кофеин. След това доброволците преминали през серия от тестове, с които учените искали да измерят тяхното представяне, времето за реакция и настроението им. Резултатите показали, че участниците, пили обикновено кафе, са подобрили представянето си в тест да посочат цвета на шрифта, с който е напечатана определена дума – например думата „синьо“, изписана със зелен цвят. Времето за реакция обаче не било променено. Участниците в изследването, които пили безкофеиново кафе с мисълта, че в него има кофеин, подобрили както представянето си, така и времето за реакция. Затова учените от Университета на Източен Лондон смятат, че действието на кафето се дължи на нашите очаквания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване