09/07/11 14:43
(http://www.klassa.bg/)

"Българска армия" открива камерна сцена

Камерна сцена ще отвори врати в театър „Българска армия”, съобщи пред „Класа” директорът на културното средище Мирослав Пашов. Проектът, озаглавен „Миракъл”, е негова стара идея, подкрепена от известния арх. Бойко Кадинов ( автор на архитектурното решение на Софийски арсенал – Музей на съвременното изкуство) „Става дума за нашата репетиционна зала на петия етаж, където се подготвяме, преди да слезем на голяма сцена. Тази зала ще се превърне в луксозно и естетично място , където ще се събират около 50 човека, за да присъстват на уникални спектакли. Ще има театър, пърформанс, танц, пеене, концерти, фини и изискани неща. Щастлив съм, че арх. Кадинов прегърна с любов идеята и изработи изключително интересен проект”, каза Мирослав Пашов. Той отказва да съобщи подробности, но намекна, че новата зала ще е нещо съвсем различно от традиционните камерни зали, с които сме свикнали. Публиката ще стига до петия етаж с асансьор или по стълбите.
„Като мине кризата, да не се окаже, че са ни разкопани основите. По време на криза се гради, за да ни е по-сигурно после. Новата сцена няма да се конкурира с клуб „Максим”, защото „Максим” си остава просто, а от прозорците на „Миракъл” се виждат златните кубета на „Св. Александър Невски”, великолепната сграда на Военния клуб, Народното събрание, покривите на две европейски посолства – италианското и австрийското. „Миракъл” наистина ще бъде чудо (Miraculus – чудо на латински, б.а), там ще се случват само прекрасни и необичайни неща”, категоричен е Миро Пашов. За новата театрална обител той не иска нито стотинка от Министерството на културата, нито пък напира за помощ от друга държавна институция. На 17 септември – празника на София, когато театър „Българска армия” ще има ден на отворените врати, Миро Пашов ще представи „Миракъл” на всички възможни външни спонсори. И е убеден, че те ще откликнат. Готови са вече и албумът, и видеоклипът, подготвени от архитектурна агенция „Братя Кадинови”, с които проектът „Миракъл” ще бъде презентиран пред света. „Ражда се нов театър, значи, трябва да бъде представен по театрален начин, за да привлече вниманието и да се запомни. Ражда се нова сцена с всички възможни екстри към нея. Ще има и фоайе, и завеса. Дори столовете, които са ни нужни, няма да са конфекция – няма да ги купим нито от „Практикер”, нито от „Бриколаж”. В зала „Миракъл” публиката ще се чувства по особен начин, затова обстановката няма да бъде традиционна”, категоричен е Миро Пашов.

Леонид Йовчев отива в Народния

Леонид Йовчев напуска „Българска армия” по собствено желание, за да се влее в трупата на Народния театър. Йоана Буковска неотдавна се омъжи, младата и хубава Гергана Данданова очаква второ бебе. „Всичко това освежава трупата и дава нови сили”, радва се Миро Пашов, особено благосклонен към младите звезди. От афиша по обективни причини падат няколко заглавия от репертоара на ТБА - „Събота, неделя, понеделник” на Едуардо де Филипо издържа четири успешни сезона и се изчерпа. Няма да се играе повече „След дъжда”, защото си изпълни посланието. „Зрителите вече няма да могат да се насладят на „Пътува Одисей”, постановка на Теди Москов. Заради раждането Александра Сърчаджиева се оттегли от постановката, а време за вкарване на нова изпълнителка няма, особено след като представлението не е играно цял сезон. Въпреки това „Българска армия” остава с 14 заглавия в текущия репертоар, което означава, че всяко едно от тях може да се завърти най-много два пъти през месеца. И през новия сезон трупата ще отстоява високите художествени критерии, към които винаги се е придържала. „Задоволяваме интересите на публиката, редом с това играем и естетски представления, които не минават задължително на препълнен салон. Длъжни сме да предложим всичко, палитрата е много богата. Никой по света не дава пари въобще за изкуство. Плаща се за определени заглавия, проекти. Значи, за да получим средства, трябва да се съобразяваме с много фактори. А най-важното е сами да си заработваме основните средства, а като ги понатрупаме, вече да си позволим лукса да правим това, което най-много ни харесва и ни изкушава. Някаква критичка ни обвини, че прелъстяваме публиката. Че какво лошо има? Нека театърът прелъстява публиката. Нека спектакълът прелъстява зрителите! ”, казва Миро Пашов.


Новият сезон започва с Камен Донев


Сезонът за ТБА вече стартира, билети за първите спектакли се продават на касата на театъра. Сезонът е юбилеен за режисьора Красимир Спасов, който навърши 70 години. Той ще постави на сцената на ТБА „Мизантроп” на Молиер. Все още не е довършен драматургичният материал за „Евгений Онегин”, върху него работят драматургът Юрий Дачев и режисьорът Стайко Мурджев. Вече са готови декорът и костюмите за „Кръщене” на Камен Донев, чиято премиера е в първите дни на октомври. С пълна пара върви подготовката за „Железният светилник” на Димитър Талев под режисурата на ветерана Асен Шопов, който тази година навършва 80 години. Почти цялата трупа ще бъде ангажирана в мащабната продукция, особено актуална за днешния ден.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване